Startsida - Nyheter

Zoom

Naturskyddsföreningen: ”Statusen för våra egna vatten långt ifrån god”

Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Karin Lexén.

Klimattoppmötet (COP25) i  Madrid har kallats det blå COP, då havets betydelse för klimatförändringarna ska ges extra tyngd.

Syre ställde tre frågor till Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Karin Lexén, om Sveriges ambitioner.

Syre: Helen Ågren, Sveriges havsambassadör, menar att Sverige går i bräschen för att lyfta havets betydelse för att tackla klimatförändringarna – är det en bild du håller med om?  

– Ja, till stor del. Bland annat stod Sverige, tillsammans med Fiji, värd för FN:s havskonferens i New York 2017 – en viktig milstolpe i arbetet med att belysa vikten av friska hav och pusha världssamfundet att agera. I samband med konferensen utlovade regeringen också en rad frivilliga åtaganden och ekonomiska medel för att skydda och bevara haven.

Läs också:

Blå COP ska få länder att skydda haven för att läka klimatet

– I regeringens senaste höstbudget presenterades ökade satsningar på arbetet med hav, vatten och våtmarker. Detta återspeglas också i biståndsbudgeten där ökade satsningar på hav, miljö och klimat har gjorts. Naturskyddsföreningen välkomnar dessa satsningar eftersom friska hav, ekosystem och en rik biologisk mångfald är absolut nödvändig för att uppnå klimatmålen.

Syre: Vad hade ni velat se mer utav?  

– Trots Sveriges ambitioner att vara ledande i dessa frågor internationellt så är statusen för våra egna vatten långt ifrån god. Viktiga rovfiskar som torsk och kolja är på rekordlåga nivåer i Västerhavet. Torsken i Östersjön har kollapsat och Östersjötumlaren är akut hotad. Artdatabanken pekar ut fiske, framförallt bottentrålning, som det största hotet mot arter och livsmiljöer i våra hav. Trots det bedrivs fiske i de flesta svenska marina skyddade områden – i vissa även storskaligt fiske och bottentrålning. I Sverige fiskas mindre än hälften av fiskbestånden på hållbara nivåer, vilket medför effekter inte bara på fiskbestånd utan på hela ekosystemet. Det finns med andra ord en hel del att göra på hemmaplan.

Syre: Vad hoppas ni att man kommer fram till eller lyfter under COP 25 i relation till havet?

– FN:s klimatpanels senaste rapport visar tydligt hur tätt sammanlänkade havet och klimatet är. Naturskyddsföreningen hoppas därför att COP25 leder till konkreta åtgärder för att minska klimatets påverkan på haven, öka dess motståndskraft mot klimatförändringar och stärka havens funktion som kolsänka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV