Startsida - Nyheter

Glöd · Ledare

Sverige – en miljövärsting

Om en lyssnar på miljödebatten i Sverige, och inte minst Sveriges miljö- och klimatminister, så är det lätt att få bilden av Sverige som ett föregångsland och en internationell förebild i miljöfrågan. Men trots att vi, jämfört med några andra rika länder, har relativt låga utsläpp om en tittar på siffrorna inom landet, är vi en global värsting. Om alla länder låg på Sveriges nivå skulle vi sannolikt redan passerat två graders höjning.

Tittar vi på ekologiska fotavtryck per person så finns det endast 15 länder som är värre än Sverige. Vi belastar planeten hårdare än de som bor i 171 länder, däribland länder som Finland, Belgien, Saudiarabien, Österrike, Singapore,  Sydkorea, Norge, Ryssland, Israel, Tyskland, Nederländerna, Nya Zeeland, Schweiz, Japan, Frankrike, Storbritannien och Kina.

En del av förklaringen är att flyget inte räknas in när varje lands utsläpp mäts, flyget som klimatmässigt är den värsta enskilda aktivitet som en kan göra som privatperson. En enda långresa med flyget och du har förbrukat hela ditt utsläppsutrymme det året. Sedan kan du varken äta, bo, resa, ta del av vård/omsorg eller konsumera något annat det året om du ska hålla dig inom de ekologiska ramarna.

Men den verkliga elefanten i rummet är vår konsumtion. Som ett av de rikaste länderna i världen är vi också ett av de länder som det konsumeras mest i. Och väldigt stor del av det vi konsumerar produceras i utlandet och syns därför inte i de siffror som regeringen och andra, som vill framhäva oss som ett föregångsland, väljer att redovisa. Men tittar vi på verklig belastning, inklusive flyg och konsumtion, och slår ut det per person, så tillhör vi alltså de tio procent värsta av världens länder.

I morgon är det Black Friday, i dag är det Black week, i helgen är det Black weekend. Ytterligare några dagar som du kan välja att vara en del av lösningen och sluta springa i arbets- och konsumtionshjulen eller välja att som regeringen köra huvudet i sanden och hålla den konsumtionsdrivna tillväxten igång.

Tumme upp: 

EU-parlamentet utlyser klimatnödläge.

Tumme ned: 

Tillväxt och den inre marknaden är fortfarande högre prioritet i EU än miljön.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV