Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Hon har skolstrejkat ett år: ”Ger meningsfullhet”

I Växjö klimatstrejkar upp till 20 personer en vanlig fredag, berättar Alde Fermskog (i mitten med brunt plakat).

I morgon fredag strejkar rörelsen Fridays for future på minst 135 platser i Sverige för en rättvis omställning i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. En av dem som offrar skolan för klimatet är Alde Fermskog i Växjö: ”I en samhällskollaps är en jättefin utbildning inte värd någonting.”

Under snart ett års tid har 16-åriga Alde Fermskog strejkat utanför kommunhuset i Växjö.

– Jag kan inte rösta ännu, med jag kan vara aktivist och skolstrejka. Det är en kraftfull sak att göra. Många blir lite chockade över att man offrar sin utbildning för att politikerna inte gör sitt jobb.

En vanlig fredag deltar upp till 20 personer, medan de globala strejkerna, som i morgon 29 november brukar locka upp till 300 personer.

– På ett sätt kanske det är mer energigivande att gå i det stora folkhavet i en storstad, men samtidigt är det verkligen givande att vara i Växjö, eftersom man får kontakt med kommunpolitiker och ett nätverk även på lokal nivå. Och vi visar att vi finns överallt, inte bara i Stockholm, säger Alde Fermskog.

Frånvaroapp mailar klimatminister

Växjöbornas klimataktioner får dock eko även i huvudstaden, genom att skolstrejkarna registrerar sin frånvaro i en särskild app. Appen har varit i bruk sedan september i år, och förutom att den meddelar respektive skolas rektor om strejken skickar den ett mail till Sveriges utbildningsminister Anna Ekström (S) samt klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP).

– Vi är som den lilla irriterande personen som hela tiden står och knackar på dörren. Vår konstanta närvaro gör sig tydlig. I längden gör att politiker vet att de kommer att hållas ansvariga för sina handlingar om de inte styr utvecklingen i en hållbar riktning.

”Vi står inför stort problem men vi gör det tillsammans – det ger meningsfullhet”, säger Alde Fermskog. Foto: Privat

Attityderna till strejken har ändrats under året hon varit aktiv, upplever Alde Fermskog. I början var diskussionen om eleverna skulle gå till skolan eller inte.

– I dag är vi en rörelse, det tar sig uttryck i massa priser. Men vi vill inte ha priser, för nånting som inte har uppnåtts, utan att politikerna ska agera. Jag tror att aktivism är väldigt starkt, och att politikerna börjar inse att det är ute med fina ord. Vi har lyssnat på dem i årtionden. Nu vill vi ha aktion.

"Skillnad mellan katastrof och enorm katastrof"

Nyligen har flera klimatrapporter publicerats, med det tydliga budskapet att utvecklingen går åt fel håll. Till exempel visade FN:s miljöprogram UNEP:s rapport Emissions gap att glappet mellan de verkliga utsläppen och de utsläpp som krävs för att begränsa klimatförändringen ökar. Om utsläppen inte minskar med 7,6 procent varje år under de tio kommande åren kommer världen att missa Parisavtalets mål om max 1,5-graders global uppvärmning.

Hur orkar du vara uthållig i målet om max 1,5 graders uppvärmning?

– Jag tänker att det dels finns skillnad mellan katastrof och enorm katastrof. Redan idag dör folk på grund av klimatförändringar på södra halvklotet. Det tystas ner för att det ännu inte sker hos oss. De hårdast drabbade kommer inte till tals. För mig är det inte ett alternativ att strunta i det. Vi står inför stort problem men vi gör det tillsammans – det ger meningsfullhet.

Vilket pris betalar du personligen för att missa skolan?

– Det kan bidra till stress, eftersom det är lite som att försöka leva i två världar samtidigt, med prioriteringar som strider mot varandra. I den ena världen har jag alla drömmarna, där jag pluggar för min framtid. I den andra världen vet jag om att den pågående klimatkrisen måste sättas framför allt. Inget av det jag drömmer om kommer att existera om vi inte vänder utvecklingen. I en samhällskollaps är en jättefin utbildning inte värd någonting.

Klimatstrejker arrangeras på allt fler platser i världen. Blå pluppar är platser där det strejkas varje fredag. Röda är strejker den 29 november enbart. Karta: Fridays for future

Klimatstrejker 29 november

Den globala klimatstrejken den 29 november görs med krav på att de folkvalda makthavarna ska agera för att:
1. Hålla den globala temperaturökningen under 1.5 grader Celsius jämfört med förindustriella nivåer.
2. Följa Parisavtalet och säkerställa klimaträttvisa.
3. Lyssna på den bästa förenade vetenskapen som för närvarande finns.
I Sverige strejkas på minst 135 platser. En karta med länkar till dem finns här.
Länk till strejker i övriga världen finns här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV