Startsida - Nyheter

Energi

Odla med Jerker: Skott och sticklingar

Den vita krukan innehåller ingen jord, pepparmyntan i den nöjer sig med vatten med lite näring i.

Med ökande miljömedvetande och fokus på hälsa har många börjat att odla inomhus. Med hjälp av moderna metoder kombinerade med uråldrig kunskap kan man billigt och enkelt skörda till exempel sallad flera gånger i veckan, också i en liten bostad. Ett bra sätt att börja är att ta sticklingar av basilika eller mynta, berättar Jerker Jansson.

Egentligen är det ett under att folk har överlevt genom historien. Odlingssäsongen i Sverige är plågsamt kort. Inte ens halva året. I vår kultur har grönsaker som går att lagra länge varit grejen. Rotsaker och säd främst. Det gällde att samla på sig mat som räckte över vintern.

För den som inte vill belasta klimat och miljö genom att äta grönsaker som åkt över halva jorden kan vintern bli rätt tråkig. Och näringsfattig. Potatis är bara en klump stärkelse, bröd är gott och nyttigt men saknar mycket av det vi behöver. Avsaknaden av färsk frukt och grönsaker på vintern har skapat näringsbrist och elände genom historien.

Nu finns det sallad och tomater året runt, odlade i växthus, ofta uppvärmda, någon annanstans, oftast Holland. Det är inte alltid en dålig idé att odla stora mängder grönsaker effektivt, men det finns problem, att transportera mat över stora sträckor frestar på miljön och för att för att få fram så mycket grönsaker som möjligt så snabbt som möjligt har man odlat fram sorter som ger snabb och stor avkastning och det innebär ofta att man gör avkall på näringshalten, och inte minst smaken.

Den som odlat sin egen romansallad vet hur mycket den smakar. Till och med isbergssallad smakar mycket, mycket bättre. Och tillfredsställelsen! Den moderna människan har kommit alldeles för långt från naturen, en av skälen bakom de miljöproblem vi har är att vi lever liksom utanför naturen. Åtminstone beter vi oss så.

Förutom att det är nyttigt, ser jag mitt hemmaodlande som terapi, och meditation. Jag har alltid odlat, men på senare år har jag inte haft möjlighet att odla särskilt mycket utomhus så för några år sedan började jag undersöka hur jag kan odla inomhus. Så nu står det sallad och kryddväxter lite här och där, i fönster och under lampor i garderober och hemmabyggda odlingslådor.

De flesta växter står i gammal hederlig jord, men jag odlar också i vatten, eller snarare i näringslösning, vilket är effektivt och platsbesparande för en lägenhetsbonde och ger grönsaker av samma kvalitet som jordodlade. Jag ska beskriva några enkla metoder i en kommande text.

För den som vill bli lite mer avancerad finns det olika sorters kommersiella lösningar. De tre basilikaplantorna har rotat sig efter ett par veckor i, sett från vänster, en torvbrikett, en mineralullskub och en plugg av växtmaterial som kommer impregnerad med ämnen som stimulerar rottillväxt. Mer om det i kommande artiklar. | Foto: Syre

Kapa hörn och spar pengar

Fröer är dyra. Femti spänn för ett fåtal fröer är inte ovanligt. Mycket av idén med att odla själv faller, i synnerhet om inte alla fröer gror. Det har förekommit rätt mycket kritik mot dålig grobarhet och inte minst felaktiga odlingsråd. Men sticklingar är gratis.

En del växter tar löjligt lång tid på sig att gro. Veckor, ibland månader. I synnerhet många kryddväxter har minimala fröer som kinkar och gnäller innan de sätter ett par foderblad, de första bladen som kommer ut ur ett frö, som knappast går att se. Det är lätt att få känslan att det första stadiet i växtens liv är det som tar allra längst tid. Och för vissa växter är det så. Genom att ta sticklingar går det att snabba på odlandet betydligt.

Det finns massor av metoder för att få saker att sätta rot och jag använder många trick, men vanligt vatten och ett soligt fönster duger gott.

Mynta och basilika är alldeles utmärkta som första projekt. De sätter rot skrattretande enkelt. Det tar inte lång stund att förvandla en kruka köpebasilika till hur många plantor som helst. Mynta växer lite långsammare än basilika, men det går att fixa genom ha lite fler plantor.

Jag tar sticklingar av många olika växter, vissa, som tomat, är extremt enkla, andra kräver lite mer jobb och tålamod, andra funkar inte alls eller är bättre att så fröer av. Jag återkommer till ämnet i nästa vecka i en artikel, och hormoner, syror och tjyvknep. Det är inte så farligt som det låter. Allt jag använder är naturligt.

Basilika hemma – steg för steg

1. Köp en kruka basilika. Klipp av de största och finaste plantorna, plocka bort alla utom de översta baden och sätt sticklingarna i vatten. Rötter gillar inte ljus och det utvecklas lätt alger i vattnet, så ta helst en burk eller mugg som inte släpper in ljus. De plantor som inte är tillräckligt stora än växer till sig om de får stå ljust. Efter några veckor är de ofta stora nog att ta sticklingar av.

2. Ställ sticklingarna i ett soligt fönster. Rottillväxten för många växter stimuleras av värme. Gärna uppåt 25–26 grader är min erfarenhet. Då gror många fröer mycket bättre och växter som mynta, tomater och basilika rotar sig mycket snabbare. På vintern är värmen från ett element bra.

3. Byt vatten varje dag eller skaka om vätskan. Rötterna behöver syre och det försvinner snabbt ur vattnet. Dessutom blir vattnet slemmigt och till slut jäser det. Få växter gillar det. Ju större burk desto bättre.

4. När det finns minst tre rottrådar på några centimeter är det dags att plantera. Använd bra jord och håll koll på att sticklingen inte torkar ut den första tiden. Det tar ett tag för växten att fylla ut krukan med rötter så de första veckorna verkar ingenting hända.

Storlek på krukan? Olika växter har olika behov, basilika klarar sig med lite jord.

Basilika behöver inte mycket jord. När plantan kommit igång ordentlig och blivit någon decimeter lång är det bra att toppa den. Då bildar den flera grenar och det ger betydligt mer basilika. Naturligtvis går det att rota toppen och med tiden få så mycket basilika som helst. | Foto: Syre

5. Var försiktig med näring den första tiden. Rötterna är känsliga i början. När plantan börjar växa ordentligt är det bra att ge lite näring någon gång i veckan. Min favorit är Änglamarks ekologiska näring, men det funkar med lite vad som helst.

6. Den soliga delen av året duger ljuset i ett någorlunda soligt fönster för de flesta växter. Jag använder lampor andra delar av året, som stöd eller enbart, men naturligtvis går det bra att följa årstiderna och rätta sig efter det befintliga ljuset.

Nästa fredag skriver jag om vattenodling, hur man kan odla växter helt utan jord. Förutom att det är utrymmesbesparande och effektivt är det också ett sätt att spara resurser, det går åt väldigt lite vatten och näring jämfört med odling i jord och det enda som behövs är en gammal pet-flaska, lite grus och en växt. Miljövänligt och framförallt en teknik som alla kan använda sig av.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV