Spänningarna ökar mellan Israel, Libanon, Syrien och Iran. Väpnade grupper och mål med kopplingar till Iran har de senaste dagarna attackerats av Israel i både Syrien och Libanon. Den libanesiska gruppen Hizbollah har i sin tur hotat Israel.
I helgen attackerades ett mediecenter som drivs av Hizbollah i den libanesiska huvudstaden Beiruts södra förorter. Under lördagen bombades även en bas i Syrien som enligt Israel tillhör det iranska revolutionsgardet, enligt Ekot. The Guardian rapporterar att Israel också nyligen har bombat mål i Irak. FN har fördömt attackerna och uppmanar alla parter till återhållsamhet.
– FN uppmanar parterna att utöva maximal återhållsamhet både i handling och retorik. Det är absolut nödvändigt för alla att undvika en upptrappning, säger en talesperson för FN till The Guardian.
Inte sedan 2006
Den shiamuslimska gruppen Hizbollah, med stöd från Iran, har stort inflytande i Libanon. Gruppen har även en egen militär som verkar parallellt med den libanesiska militären. Banden till både Iran och Assadregimen är starka och Hizbollah har deltagit i Syrienkriget på Assads sida. Hizbollah leds av Hassan Nasrallah, och han hotade i söndags med att alla Israeliska drönare som flyger över Libanon ska skjutas ned.
Enligt Hassan Nasrallah var attacken i söndags den första liknande attacken sedan det månadslånga kriget mellan Israel och Hizbollah 2006. Enligt den libanesiska premiärministern Saad Hariri vill Libanon undvika all farlig upptrappning av konflikt i regionen. Libanons president Michel Aoun, som politiskt står nära Hizbollah, sa att Israels drönarattacker i Libanon ”liknar en krigsförklaring”. Han menade att de har rätt att försvara sig, även om de söker fred och inte krig.
På måndagen inträffade ytterligare en drönarattack i Libanon, riktad mot Popular Front for the Liberation of Palestine – General Command (PFLP-GC), som är en palestinsk gruppering med nära band till Hizbollah.
Hårdare tonläge
Attackerna och den hårda retoriken de senaste dagarna är en upptrappning av det proxy-krig (krig via ombud) som Iran och Israel länge fört i regionen. Israel är oroade över Irans växande inflytande. Både USA och Saudiarabien backar Israel och har även de försökt minska iranskt inflytande, vilket leder till ett hårdare tonläge mot grupper som står Iran nära, rapporterar The Guardian.
Premiärminister Benjamin Netanyahu skrev enligt Ekot på twitter att: ”Iran har inte immunitet någonstans, om någon försöker döda dig, då dödar du honom först”.
Under president Donald Trump har USA även valt att lämna kärnteknikavtalet, något som skapat både konflikt och oro. USA och Israel har som bekant nära relationer, liknande de libanesiska Hizbollah har med Iran. I juni ska den amerikanska presidenten ha sagt att han var tio minuter från att angripa Iran, rapporterar Ekot.