Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Liberalerna dras åt höger med Sabuni

Nyamko Sabuni är ensam kvar som partiledarkandidat i Liberalerna (L) inför landsmötet på fredag. I liberala kretsar räknar man med att hon drar högerut i sitt försök att ena ett parti med djupa sprickor och flera noteringar under riksdagsspärren i opinionsmätningar.

Vilka väljare ska Liberalerna ha? frågar sig Svend Dahl, chef för Liberala nyhetsbyrån, när han försöker ringa in vad som väntar L med Nyamko Sabuni som partiledare. Strategiskt hoppas och tror han att L nu återgår till att vara ett tydligt borgerligt alternativ, till höger om Centerpartiet (C).

Under Jan Björklunds sista år som partiledare blev de här partierna (C och L) alltmer lika. Om Liberalerna har haft en vag profil tidigare, där det har varit svårt att se vad L står för, så har det nu blivit ännu svårare. Väljarna har svårt att skilja på de här två partierna, säger Dahl.

Nationell liberalist

Professor Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, ser vad han kallar ”ett slags nationellt sinnad liberalism” som en väg att gå för Sabuni. Alternativet är enligt Hinnfors att göra partiet ännu tydligare socialliberalt än vad det är i dag.

– Men att förena det är nog inte så lätt, säger han.

TT: Vad är det första hon bör göra om hon väljs som ny partiledare?

– Att hålla ett lysande tal i Almedalen, säger Hinnfors.
Hennes stund i rampljuset under Almedalsveckan blir på onsdag nästa vecka.

– De brukar vara ideologiska och rikta sig inte minst till medlemmarna. Det är nog det första, att ringa in något där de olika falangerna känner att det här är faktiskt det liberala projekt som vi kan ställa oss bakom, säger Hinnfors.

Tolv år med Björklund

Sabuni var integrations- och jämställdhetsminister i Alliansregeringen 2007–2013. Hon väntas nu ta över efter nästan tolv år med Jan Björklund som partiets ledare – en epok som inleddes med borgerlig samverkan i Alliansregeringen och utmynnade i ett låst parlamentariskt läge där L tillsammans med Centerpartiet i det så kallade Januariavtalet till slut gjorde upp om budgetsamverkan med den rödgröna regeringen i utbyte mot en rad liberala reformer.

Svend Dahl räknar med att L under Sabunis ledning i god tid före valet 2022 har distanserat sig mot den rödgröna regeringen, med hjälp av vad han beskriver som ett trovärdigt samarbete med Moderaterna. Detta scenario bygger bland annat på att L bryter januariavtalet inom något år.

– Jag tror att januariavtalet kommer att överleva höstbudgeten (2019), åtminstone. Det blir lite av ett test. Men sedan efter budgeten, i början av nästa år, är det inte osannolikt att man börjar fundera på hur L ska förhålla sig till januariavtalet, säger han.

Avgörande för att kunna ta detta steg, som måste tas i god tid inför valet 2022 för att det ska vara trovärdigt, blir enligt Dahl opinionsutvecklingen för partiet.

Stark, säger Ullenhag

– Hon är en väldigt stark, driven person, som blir vald på landsmötet på fredag. Och jag hoppas och tror att hon har god förmåga att ena L, säger Erik Ullenhag, som på tisdagen blev den sista utmanaren att dra tillbaka sin partiledarkandidatur.

En viktig orsak var enligt Ullenhag att han inte vill skapa mer splittring i Liberalerna med en hård slutdebatt med oviss utgång på landsmötet på fredag.

– Det är inte vad Liberalerna behöver just nu, säger Ullenhag, som redan i helgen återgår i tjänst som Sveriges ambassadör i Amman, Jordanien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV