Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Irans utrikesminister mötte Macron på G7-möte

Den franske presidenten Emmanuel Macron (till vänster) och den amerikanske presidenten Donald Trump (till höger) är två av de ledare som deltar vid G7-mötet i franska Biarritz.

G7-ledarna har inte lyckats enas om det omstridda kärnenergiavtalet med Iran som USA lämnade i fjol. Men den iranske utrikesministern Mohammad Javad Zarif landade oväntat i Biarritz för samtal med sin franske motsvarighet – och ett möte med president Emmanuel Macron.

På flera områden är de politiska åsiktsskillnaderna mellan ledarna omfattande – handelsprotektionism och klimatförändringar är några av dem. Och om Iran är det fortfarande långt kvar till en samsyn med USA kring kärnenergiavtalet och de sanktioner som Washington har infört mot landet.

– Vi hade en diskussion i går om Iran och det ledde till att vi kunde etablera två gemensamma linjer: Ingen G7-medlem vill att Iran har kärnvapen och alla medlemmar i G7 vill ha stabilitet och fred i regionen, säger Macron, som understryker att han inte har något formellt mandat från G7 vad gäller samtal med Teheran.

"Splittring försvagar"

Den franske presidenten betonar att han avser att fortsätta föra en dialog med Iran.
USA:s president Donald Trump utesluter inte att även USA agerar.

– Vi kommer att ta vår egen kontakt. Man kan inte stoppa människor från att prata. Om de vill prata kommer de att prata, säger han.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif anlände oväntat med flyg till Biarritz på söndagen för att vid sidan av G7-överläggningarna samtala med sin franske motpart Jean-Yves Le Drian.

Enligt en källa inom president Macrons stab togs beslutet att bjuda in Zarif efter G7-ledarnas middag på lördagskvällen.

– Zarif ska förmedla det iranska ledarskapets svar på den franske presidenten Emmanuel Macrons förslag, säger en iransk källa med syftning på de samtal som förts om att rädda kärnenergiavtalet.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Bild från hans besök i Stockholm häromdagen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kort varsel

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fick meddelandet om Zarifs ankomst med kort varsel.

– Vi måste hitta ett sätt att trappa ned, om inte så kommer vi riskera att Iran gör ytterligare avsteg från åtagandena, säger hon om att Teheran svarat med att frångå vissa av kärnenergiavtalets krav sedan USA drog sig ur överenskommelsen.
’Innan Zarif lämnade Biarritz träffade han även Macron, skriver den iranske utrikesministern på Twitter.

Bland de övriga frågor som tros avhandlas på mötet är Rysslands framtida roll inom gemenskapen. G7-ledarna är enligt diplomatkällor överens om att det ännu inte är dags att åter omfamna Ryssland och återgå till en G8-gemenskap. Även om Trump tidigare har ställt sig positivt till detta.

– G7-ledarna stöder en förstärkt samverkan med Ryssland (men). . . det är för tidigt för en återintegrering, säger en diplomatkälla.

Rapporter har kommit om sprickor mellan ledarna under det pågående mötet, något som Donald Trump avfärdade under söndagsmorgonen. Trump säger sig komma väl överens med sina allierade och på frågan om de övriga ledarna är kritiska till handelskriget mellan USA och Kina svarar han:
– Nej, inte alls. Det har jag inte hört.

Politiska skillnader

Utöver ekonomin vill Macron att ledarna ska diskutera frågor kring demokrati, jämställdhet och utbildning. Dock har politiska skillnader i hur de olika länderna ser på bland annat handelsskydd och klimatförändringarna förmörkat upptakten till mötena i Biarritz.

Trump själv anlände till Frankrike bara timmar efter det att handelskriget mellan USA och Kina eskalerat ytterligare – en konflikt som skakar världsmarknaden. Presidenten har också hotat Frankrike, själva värden för mötena, med att införa tullar på franskt vin ”som de aldrig tidigare varit med om”, om landet inte slopar sin digitala skatt på amerikanska teknikjättar.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, som också medverkar vid G7-mötet, har varnat för att EU kommer att svara om Trump gör verklighet av sitt hot.

– Detta kan bli det sista tillfället att återställa vår politiska gemenskap, sade Donald Tusk på lördagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV