Radar · Nyheter

Snart kommer första domen mot planerat åldrande

Franska konsumentorganisationen HOP har stämt flera företag för att medvetet bygga in brister i sina produkter.

Frankrike var först i världen med att lagstifta mot planerat åldrande – att företag bygger en produkt som går sönder i förtid. Lagen, som kom till 2015, prövas nu rättsligt för första gången.

Planerat åldrande av olika produkter är ingen nyhet. Redan 1930 ville en man vid namn Bernard London lagstifta om det i USA, för att lyfta ekonomin efter den amerikanska börskraschen 1929. Anledningen till initiativet var rädslan för att produkterna skulle hålla länge, dämpa  konsumtionen och minska den industriella industrin.

Vid den tidpunkten fanns inga bekymrade tankar om miljön och klimatförändringar fanns inte på den politiska agendan.
Någon lagstiftning blev det aldrig. Men Bernard London sådde ett frö, konstaterar tankesmedjan Fores i sin nya bok Planned obsolence – Built not to last. 

Begränsar livslängden

Den franska konsumentorganisationen HOP har drivit ett flertal globala företag till domstol och stämt både Epson och Apple för att bygga in självförstörande egenskaper i sina produkter.

Organisationen hävdar bland annat att det japanska elektronikföretaget Epson begränsar livslängden på sina skrivare. HOP har undersökt skrivarna och kommit fram till att det finns en inbyggd funktion som uppmanar användaren att byta bläckpatron – trots att det finns 20-40 procent bläck kvar i patronen.  

Epson, som har legat lågt i sin kommunaktion kring fallet, uppger att det är för att skydda komponenter i bläckpatronen, och att deras intention inte varit att stjäla från sina kunder.

– Vi har blivit uppmärksammade av många människor att livslängden är alltför kort på både skrivare och bläckpatroner. Vi har anledning att tro att det här verkligen är ett problem, har HOP:s grundare Laetitia Vasseur sagt, enligt The Recykler.

– Vi anser att det är ett solklart fall som strider mot den nya lagen om planerat åldrande och vi väntar nu på domstolens beslut, säger Laetitia Vasseur till Aktuell Hållbarhet i samband med ett Sverigebesök arrangerat av Fores.

Frågan har under hösten prövats i fransk domstol. Domen ska komma inom kort.

Andreas Ericsson

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV