Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Östeuropa upprörda över skiftande matkvalité

Nutella i Italien.

Stora, internationella matföretagen upprör i forna Östeuropa, skriver SvD. En intensiv debatt om ”mat-apartheid” har blossat upp – maten som säljs i öst ska enligt studier genomförda i flera länder vara sämre. Men enligt en ny rapport från EU-kommissionen tycks inte detta stämma, även om skillnader förekommer.

Konsumenter och matmyndigheter i gamla Östeuropa har de senaste åren ställt sig undrande till innehållet i deras Nutella-burkar och yoghurtförpackningar, rapporterar Svenska Dagbladet.

Smaken och lukten ska enligt dessa källor inte ha varit detsamma, och har lett till en intensiv och hetsig debatt om att matkvalitén i väst är bättre än den i öst – trots att det är samma förpackningar och varumärken som producerar den. Enligt SvD ska ledare ha gått i taket när de fick det bekräftat att innehållet i en produkt kan skilja sig åt beroende på vart den säljs. Jordgubbsyoghurt i Österrike innehöll mer riktiga jordgubbar än i Bulgarien och likaså skilde sig fiskpinnarna mellan Tyskland och Tjeckien.

Enligt de här rapporterna tycktes skillnaden i matkvalité och innehåll vara en fråga som delades mellan öst- och västländerna. Den bulgariska premiärministern Bojko Borisov myntade följaktligen begreppet ”mat-apartheid” för att beskriva situationen. Inför EU-valet i Tjeckien var detta en av de frågor som upprörde och engagerade väljarna mest, skriver SvD.

Skillnader tillåtna

I en ny rapport från EU-kommissionen avfärdas dock detta. En undersökning från Slovakien ska till exempel ha visat skillnader i fetthalt mellan öst och väst, lägre fetthalter uppmättes i mat som såldes i öst och fettet kom i högre utsträckning från växtriket – däribland miljö- och hälsofarlig palmolja. I den undersökning som genomförts av EU det senaste året syns skillnader mellan till synes samma varor i olika länder, men det är enligt denna genomgång inte någonting som kan delas upp mellan öst och väst.

EU har inte heller makt att lägga sig i matföretags recept och det är tillåtet att tillverka produkter med olika innehåll så länge det står på paketet. Politiker från Rumänien har tidigare krävt att EU tillsätter en matkvalitetsmyndighet för att försäkra alla EU-medborgare om att de garanteras samma matkvalitet. Det är ännu okart hur ländernas om drivit frågan om ”mat-apartheid” kommer ställa sig till EU:s rapport.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV