Mängden plastavfall har ökat kraftigt i Sverige, med över 40 procent på bara fem år. Det visar en rapport från Naturvårdsverket.
I genomsnitt producerar varje svensk nu 130 kilo plastskräp per år. Mellan 2012 och 2017 ökade mängden plastavfall med över 40 procent per år, och ligger nu på 1,3 miljoner ton.
Den plast som används har till största delen fossilt ursprung. Endast en liten del återvinns som material, det mesta går till energiåtervinning eller bränsle. Det visar kartläggningen som gjorts av IVL Svenska miljöinstitutet och Statistiska centralbyrån på uppdrag av Naturvårdsverket.
– Kartläggningen synliggör att den plast som produceras behöver bli möjlig att materialåtervinna så att hanteringen kan ske på ett mer hållbart sätt, säger Lena Stig, Hållbarhetsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.
En stor del av den plast som går till energiåtervinning och bränsle kommer enligt rapporten från olika verksamheters avfall. Kartläggningen visar också att det saknas system som gör det lättare för företag att sortera ut plast från annat avfall. Även hos kommunerna är insamlingen av förbrukad plast begränsad – bara 70 av landets 290 kommuner har separat insamling av uttjänt plast på återvinningscentralerna.
Genom att bränna plast blir det svårare att nå klimatmålen som innebär att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser senast år 2045, skriver IVL Svenska miljöinstitutet i ett pressmeddelande.