Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Turkiet stoppar migrationsavtalet med EU

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skakar hand med varandra, bild från 2017.

Som svar på EU:s sanktioner efter att Turkiet borrat efter naturgas i vattnen utanför Cypern svarar nu Turkiets utrikesminister med att säga att Turkiet stoppar EU-Turkietavtalet. Sedan i mars 2016 har Turkiet fått pengar i utbyte mot ta tillbaka samt att stoppa båtar med flyktingar och migranter på väg mot Grekland.

– Migrationsavtalet med den Europeiska unionen har stoppats, sa den turkiska utrikesministern Mevlut Cavusoglu på onsdagen, skriver Keep Talking Greece.

Uttalandet följer på sanktioner som EU infört mot Turkiet efter att de enligt EU olagligt borrat i vattnen utanför Cypern, ett land som Turkiet sedan 1974 har en konflikt med. Norra Cypern är etniskt turkiskt medan den södra delen är etniskt grekiskt och regeringen i Ankara erkänner bara norra Cypern. Vattnen i området är strategiska viktiga militärt och även rika på naturgas.

De nyligen införda sanktionerna innebär att frysa kontakter mellan högt uppsatta tjänstemän inom EU och Turkiet, samt att frysa ekonomisk hjälp, rapporterar The New York Times. Att EU inte heller infriat en del av avtalet och infört visumfria resor för turkiska medborgare inom unionen anses också ligga till grund för Mevlut Cavusoglus uttalande.

Saknar värde

Utrikesminister Mevlut Cavusoglu sade att många av de sanktioner som införts av EU är oacceptabla saknar värde för Turkiet. Incitament att hålla sin del av migrationsavtalet anses i nuläget inte existera, givet EU:s agerande. President Recep Erdogan kommenterade situationen genom att säga att inga sanktioner kan avskräcka Turkiet från att kräva rättvisa, skriver Keep Talking Greece.

EU-kommissionen menar dock att inget i praktiken har förändrats efter Cavusoglus uttalande.

– Vi har sett kommentarerna från den turkiska utrikesministern. Vi ser ingen förändring i policyn. Båda sidor förblir engagerade i att genomföra förklaringen EU-Turkiet, sade kommissionens talesman Natasa Berto, uppger den grekiska tidningen Thema news. 

I frågan om visumfrihet så beror det på hur situationen utvecklas i Turkiet. Landet står längre från ett EU-medlemsskap nu än för några år sedan.

Misslyckad överenskommelse

EU:s migrationsavtal med Turkiet har av många ansetts vara ett misslyckande, dels då väldigt få faktiskt har kunnat skickas tillbaka till Turkiet från de grekiska öarna på grund av Greklands egna lagar, vilka avtalet är underordnat. När avtalet i mars i år fyllde tre år skrev EU-kommissionen att 2441 personer skickats tillbaka under överenskommelsen, som egentligen inte är formell utan inget mer än en överenskommelse. Trots vissa ändringar i de grekiska lagarna krävs fler för att det faktiskt ska fungera som det var tänkt. Ytterligare 3421 personer hade återvänt till Turkiet från det grekiska fastlandet och 14924 personer har återvänt frivilligt.

Enligt frivilligorganisationen Aegean Boat Report har den turkiska kustbevakningen som tränats och utrustats av EU stoppat 917 båtar från att nå Grekland i år. Samtidigt har 526 båtar anlänt till Grekland. Sett till antal individer är det 29249 personer som tvingats tillbaka till Turkiet – utan att ha fått sina asylskäl ens i närheten av utredda eftersom de aldrig hann nå Grekland. 16429 personer har samtidigt anlänt till de grekiska öarna, enligt siffror publicerade igår.

Turkiet ska under migrationsavtalet få totalt sex miljarder euro, varav tre miljoner kommer från EU och tre direkt från medlemsstaterna. Gränskontrollen som överenskommelsen utlovar har lyckats: ankomsterna till Grekland har jämfört med 2016 stannat av mycket. Under 2019 har dock ankomsterna ökat igen, och som följd av det fylls öarna upp. Just nu lever 19456 människor här, i överfyllda läger, enligt Aegean Boat Reports statistik.

De som anländer måste som en del av avtalet stanna på öarna innan deras asylskäl utretts. En mycket liten andel kan faktiskt skickas tillbaka – varför öarna fylls upp och av flera  människorättsorganisationer har kallats för fängelser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV