Startsida - Nyheter

Energi

Odla med Jerker: Ge upp är inte fel

I ett litet skåp med en växtlampa i växer sallad hemma hos Jerker Jansson.

Nu försvinner ljuset snabbare och snabbar och frosten är här på många ställen i landet. Inomhussäsongen är igång. Jerker Jansson tipsar om hur du kan få njuta av odlingens fröjder också när naturen somnar in för vintern.

Det är inte självklart så att det som är lätt att odla utomhus funkar inomhus och tvärtom.  På insidan av ett fönster kan det råda helt andra förutsättningar än på utsidan. Luftfuktighet, temperatur och till och med ljuset kan vara rätt annorlunda.

För att få inomhusodlingen att fungera har jag varit tvungen att överge arter och sorter som fungerar bra utomhus, men som vägrar samarbeta inomhus.

Svartkål lyckas jag bara inte med. Mejram, oregano, timjan och andra kryddväxter misslyckas jag också med. Eftersom jag inte vet om det beror på min klantighet eller på att de olika arterna inte trivs i min lägenhet har jag inte kämpat så hårt för att analysera vad som inte funkar.

Testa dig fram

En inomhusodling har dramatiskt mindre utrymme än ett litet trädgårdsland. Om en rad sallad inte kommer upp utomhus är det mindre problematiskt än om lika många plantor inte kommer upp inomhus.

För att det ska vara meningsfullt att odla inomhus gäller det att se till att det växer överallt i krukorna. För att lyckas med det har jag fått ändra mitt sätt att tänka. Anpassa odlandet till förhållandena inomhus.

Som jag skrev i en tidigare artikel är jordkvaliteten avgörande inomhus. Bra jord är skillnaden mellan att lyckas och misslyckas med många lite kinkigare växter. Ljus är viktigt, men också ett ganska mörkt fönster kan husera rätt växter.

Det börjar med jorden

Den jord man köper i affären är för finfördelad och innehåller för lite substans. Efter ett tag sjunker den ihop och blir tung och klumpig. Det funkar med många krukväxter som inte växer särskilt snabbt, men om du vill ha nåt att äta är bra jord en grundförutsättning.

Det räcker med att blanda ut vanlig jord med torv eller kokosfibrer och lecakulor eller lite grus. Grejen är att göra jorden luftig och lätt samtidigt som den suger upp mycket vätska. Näringsmässigt går det också att preppa jorden med bananskal, kaffesump och färdig näring, men det går också bra att ha i näring när du vattnar.

När vintern kommer räcker ofta inte det befintliga ljuset också i söderfönster. Då kan det vara bra med en lampa som stöd. En varmvit LED-lampa på några watt räcker ofta för att stötta en växt i ett fönster, men naturligtvis är riktiga odlingslampor att föredra. De förbrukar inte så mycket mer el än vanliga lampor. Eftersom de bara sänder ut ”rätt” frekvenser blir resultatet mycket bättre.

Rotutrymme

En kruka mynta som trivs bra, trots litet utrymme.

Växter som paprika och tomat behöver mycket utrymme för rötterna. Någon sa att de vill ha lika mycket utrymme under jord som de behöver över jord. Det är inte riktigt sant, men det är stor skillnad på hur mycket plats olika arter behöver för sina rötter.

Det finns trick för att att också odla såna växter, men om det inte är extra viktigt för dig, tycker jag att det är bäst att odla arter som funkar från början. Många av de klassiska krukväxterna är sådana som inte kräver för mycket jord. Pelargoner och palettblad är de vanligaste. De går att odla i ganska små krukor.

Det betyder inte att det blir brist på möjliga arter att använda. Det finns tillräckligt många lättodlade växter. Olika salladssorter, kryddväxter, salladslök, smultron och framförallt asiatiska kålsorter funkar bra.

Kvalitet, inte kvantitet

Det går att odla stora mängder växter inomhus, men det kräver oftast tekniska lösningar som inte är praktiska i en bostad. Mysfaktorn sjunker rätt snabbt. Jag fokuserar på växter som kanske inte ger så stora skördar, men som ger mig något annat. Jag plockar i snitt ett smultron om dagen från mina tre smultronplantor och det kan låta lite, men för mig innebär det där lilla bäret något större.

Smultron har väldigt grunda rötter. De liksom flyter ovanpå jorden och så länge som de får vara ifred och får ordentligt med ljus fungerar de bra i kruka. Inga växter gillar att planteras om och smultron är inget undantag. Så lite fröer i en större kruka och låt de finaste plantorna växa upp. Eller odla tillsammans med andra växter.

Samodling

Att klämma in flera växter i en kruka är ett sätt att utnyttja utrymmet effektivt. Men det innebär också andra fördelar. Varje växtart har sina behov. De tar upp näring på olika sätt och i olika mängd. Utomhus samarbetar olika växter med svampmycel, bakterier och smådjur för att maximera sina möjligheter.

Genom att blanda växtarter i en kruka kan du skapa en miniekologi. Blanda växter som växer uppåt, säg en chiliplanta och har djupa rötter, med sådana som brer ut sig, olika småvuxna kryddväxter eller sallad.

Jag brukar stoppa ner ett och annat rädisefrö, ibland morot, i mina blandkrukor. Det som kommer upp kommer upp och det är ingen katastrof om ett frö inte överlever, nåt kommer alltid upp.

Sallad har oftast grunda rötter och kräver rätt lite av jorden den växer i. Det går att odla sallad i ganska grunda krukor, men det gäller att den inte står för tätt.

Så på rätt sätt

Utomhus är det jobbiga att gallra landet efter att de första groddarna har kommit upp. Inomhus slipper du sånt om du sår med lite mer precision. Det är mycket bättre att så för lite än för mycket inomhus.

Plantor klarar mycket elände, men inomhus, med för lite ljus, för lite jord och med alldeles för mycket kompisar i krukan kan det bli svårt med också snabbväxande växter.

Tatsoi heter en asiatisk kålsort som är en av mina favoriter. Den växer tacksamt i ett ljust fönster och är riktigt vacker. Det är en bra nybörjarsort som på någon månad ger något att äta.

Om du inte har så stor plats för nya krukor finns det ofta lite plats i de krukor där du odlar vanliga krukväxter. Jag petar ner fröer lite överallt. Och som jag skrivit tidigare är det rationellt och smart att ta sticklingar. Förvånansvärt många växter kan förökas på det sättet.

Bästa tipset: Ge upp

Till sist. Mitt bästa tips. Släpp jobbiga projekt om det inte är extremt viktigt för dig att lyckas.

Allt funkar inte. Det finns massor av roliga växter som funkar bra, om jag inte lyckas med nån sort efter att ha lagt ner lagom med tid och energi så går jag vidare. Det behöver inte handla om att hitta en helt ny växtart, ofta finns det olika sorter av en växt. det kan räcka att hitta en annan variant, med andra behov.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV