Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Växtkraft i mode med miljöfokus

Kan du tänka dig att täcka dig med nässlor? Gå klädd i svamptrådar? Eller skyla dig med alger? Jakten på hållbarhet och kunder som vill vara klimatsmarta ökar.

Klädindustrin är en värre miljöbov än både flyg och sjöfart, enligt en ny rapport från FN:s handelsorgan Unctad. Plagg gjorda av syntetiska material släpper dessutom ifrån sig små, små fibrer i plast vid varje tvätt som sedan kan hamna i till exempel vårt dricksvatten. Och oavsett vad vi tvättar i maskin – det är energikrävande för planeten. 

Men i dag går det att köpa till exempel t-shirts gjorda av alger som, enligt åtminstone en tillverkare, inte behöver tvättas. För att säkra en god doft och ge känslan av fräschör kan den här producenten använda pepparmyntsolja på materialet vid tillverkningen. Strykande åtgång och efterfrågan? Nej, men modets vägar kan växla. Det har vi sett genom historien. 

Personer, oftast kvinnor och barn, som tvingas jobba extremt långa skift för usla löner vid modevärldens symaskiner – det förekommer sedan länge på olika håll i världen. Tusentals liter vatten i en miljöbelastande tillverkningsprocess kan dessutom gå åt för att få fram några ynka plagg, det visar rapportering från exempel FN:s handelsorgan Unctad.

Medvetenheten ökar

I takt med att alltfler kunder blir mer medvetna och kräver hållbarhet i alla led, försöker åtminstone delar av modeindustrin att vara innovativ och möta den efterfrågan. Men så länge som vissa aktörer fortfarande gör vad de kan för att stimulera ett ombytligt trendtänk hos konsumenten, uteblir ofta det klimatsmarta slutresultatet. 

Eller går det att vara trendig och samtidigt riktigt klimatsmart? Bära kläder som kanske kan fungera som ett berikande tillskott för jorden när man har tröttnat på dem? Ja, alltså plagg som helt enkelt går att gräva ner med lugnt samvete? Och som garanterat inte är sydda av människor med taskiga arbetsvillkor? 

Det kommer att visa sig. Och synas i sömmarna. Ja, om det nu finns några. För nu utvecklas till exempel sömfria och komposterbara plagg av svamptrådar med hjälp av 3D-teknik. Forskare på laboratorium och innovativa designers ligger bakom det här.

Nytt användningsområde

Nässlan har också fått ett nytt användningsområde. Den går nu att förvandla till ett linneliknande tyg. Produktionen sägs vara resurssnål och spillmaterialet går att göra miljövänligt papper och färg på. Nässelväxten kan frodas i stenig terräng och kräver minimalt med vatten. Med en medveten och framförallt konkret rättvisestrategi, skulle tillverkningen också kunna ge människor hållbara jobb på plats i utvecklingsländer. 

Det är inte ovanligt att folk som gillar att vara ute i naturen också har kläder i effektivt vattenavvisande material. Men den skyddande hinnan på plaggen kan i många fall visa sig innehålla giftiga substanser. I dag utvecklas istället nedbrytbara blandningar som ska fungera som ett hållbart stopp mot väta på kläder.

En hel del material från växtriket, med resurssnål tillverkning i fokus, skapas nu på olika håll runtom i världen. Men när får vi se ovan uppfinningar i större skala? När kan vi handla dem i vanliga klädaffärer? Det verkar bara vara en tidsfråga. Alla de nämnda innovationerna, förutom den pepparmyntsdoftande t-shirten, har vunnit miljonbelopp från H&M Foundations årliga Global Change Award. Det går att läsa mer om vinnarna här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV