Radioaktivt vatten från Fukushimas havererade kärnkraftsreaktor ska successivt släppas ut i havet och i luften, visar ett dokument från Japans ekonomi- och industridepartement. Lokalbor befarar att regionens fiskenäring kan slås ut.
Sedan kärnkraftsolyckan i Fukushima i nordöstra Japan i mars 2011 har en miljon ton radioaktivt vatten förvarats i ett tusental behållare på plats vid det havererade kärnkraftverket. Men Tokyo Electric Power Company (Tepco) aviserar att det endast har plats för 1,37 miljoner ton av förorenat vatten fram till 2022, och därför har den japanska regeringen öppnat för ett kontrollerat utsläpp av det förorenade vattnet i havet och i luften.
Ett alternativ som på ett ”stabilt sätt spär ut och sprider” avfallet från anläggningen med en metod som godkänts av FN:s vetenskapliga kommitté för effekter av atomstrålning.
Oroliga grannar
Men trots regeringens försäkringar är motståndet stort från såväl grannationen Sydkorea som från den egna lokalbefolkningen.
Det skulle döda industrin och ta livet av alla båtar. Fisken skulle inte sälja, säger den 77-årige fiskaren Tatsuo Niitsuma till tidningen The New York Times.
Så sent som förra året meddelade Tepco att majoriteten av det förorenade vattnet hade tvättats fritt från allt radioaktivt material förutom tritium, en väteisotop med relativt begränsade hälsorisker. Men i september i år tvingades Tepco backa och medge att fler radioaktiva ämnen än tritium återfinns i behållarna – ett besked som spär på allmänhetens misstro mot energibolaget.
Regeringen och Tepco dolde de facto att vattnet fortfarande var kontaminerat, säger Kazuyoshi Satoh, ledamot i Fukushimas stadsfullmäktige, till The New York Times.
"Fukushima under kontroll"
Nästa år hålls sommar-OS i Tokyo. Fukushima bistår huvudstaden genom att vara värd för spelens basebollturnerning.
Läget vid Fukushima är under kontroll, sade premiärminister Shinzo Abe i ett tal 2013, vilket var en förutsättning för att Internationella olympiska kommittén (IOK) skulle bevilja Tokyo möjligheten att agera värd.
Den japanska regeringen och Tepcos beslut att successivt börja släppa ut det förorenade vattnet från Fukushima har mötts av krav på insyn från forskarhåll.
Ken Buesseler, marinkemist vid Woods Hole Oceanographic Institution i Massachusetts, säger till tidningen att han vill studera källmaterialet noggrant innan han vågar ta ställning till regeringen och Tepcos planer.
Då, och först då, kan jag bedöma skälens kvalitet eller konsekvenserna av beslutet att spä ut (vattnet), säger han till The New York Times.
Fakta: Fukushimaolyckan
Den 11 mars 2011 inträffade en jordbävning och tsunami som ledde till en allvarlig kärnkraftsolycka i Fukushima, Japan. Jordbävningen var av en av de högsta magnituderna som någonsin har observerats. Kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi, med sex reaktorblock, var konstruerat för att stå emot jordbävningar och flodvågor, däremot inte flodvågor av höjden som följde på jordbävningen den 11 mars 2011.
Ordinarie elmatning, reservkraft, ställverk samt batterier vid de tre reaktorer som vid tillfället var i drift slogs ut helt. Och trots att all elförsörjning till reaktorerna var utslagen lyckades driftledningen och operatörerna med att i varierande grad upprätthålla kylningen till reaktorerna med hjälp av kylsystem som drevs med ånga som produceras via reaktorn, eller i fallet med reaktor 1 via en så kallad hjälpkondensor. Insatserna var i längden otillräckliga då kylningen slutligen upphörde varpå reaktorerna överhettades med en härdsmälta som följd.
Fukushimaolyckan räknas som den mest förödande kärnkraftsolyckan efter Tjernobylolyckan 1986. Fukushimas slutliga katastrofklassificering räknas enligt INES-skalan i samma klass som olyckan i Tjernobyl.
2016 medgav Japan officiellt att en anställd på det förstörda kärnkraftsverket, en man i 50-årsåldern, hade avlidit i cancer till följd av radioaktiv strålning.
Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten.