Alla länder utom de fattigaste behöver trappa ner boskapsproduktionen från år 2030, för att möta klimatkrisen. Det skriver forskare i The Lancet planetary health.
Sedan FN:s klimatpanels första rapport år 1990 har konsumtionen av kött, mjölk och ägg ökat med 65 procent, och ökningen väntas fortsätta. Boskap gör i dag anspråk på över 80 procent av världens jordbruksmark, men producerar endast 18 procent av alla kalorier.
– Behovet av mat kommer att öka kraftigt när vår befolkning närmar sig 10 miljarder. Genom att använda mindre resursintensivt djurprotein kan vi kraftigt minska förlusten av jordens skogar, med stora vinster för biodiversitet, ekosystemtjänster utöver kollagring, säger professor Matthew Betts på Oregon state university till The Guardian.
Han har tillsammans med fyra kollegor författat texten som skrivits under av över 50 klimatexperter. Bland dem finns Professor Pete Smith från University of Aberdeen i Storbritannien, som i höstas föreslog minskad konsumtion av kött och mejeriprodukter i en rapport för FN:s klimatpanel.
– Kött från idisslare skadar klimatet mellan tio och 100 gånger än växtbaserad mat. Planeten kräver en övergång från vårt boskapsberoende, på samma sätt som vi måste sluta med fossila bränslen, om vi ska ha någon chans att nå Parisavtalets mål. Boskapsantalet måste nå sin topp väldigt snart, och därefter minska kraftigt, säger han till The Guardian.
Omställningen behöver ske inom kommande årtionde enligt forskarna.
– Vi är fullt medvetna om att vår uppmaning kräver storskalig förändring som skär genom hela samhället. Det är inte något som görs över en natt, eller utan vedermödor, säger artikelns huvudförfattare Helen Harwatt från Harvard Law school till tidningen.
Men just jordbruket kan ställa om lättare än andra sektorer, eftersom man är relativt oberoende av olika sorters kraftverk med långa livslängder, enligt forskaren.
Tidsramen för ”peak boskap” ser olika ut i olika länder, och omställningen måste skötas rättvist, så att jordbrukare hinner bredda sina försörjningsbaser, säger Pete Smith, och fortsätter:
– Världens över 800 miljoner människor som fortfarande är undernärda har naturligtvis andra prioriteringar.