När oenigheten om flyktingar och migranter kvarstår bland EU:s medlemsländer försöker några av de största visa vägen.
Tyskland, Frankrike och Italien hoppas hitta enighet om en gemensam fördelning av alla de som plockas upp på Medelhavet.
En uppgörelse är målet när migrations- och inrikesministrar från fem EU-länder i dag sitter samlade på Malta.
Förutom värdlandet finns EU-bjässarna Italien, Frankrike, Tyskland samt nuvarande ordförandelandet Finland på plats, tillsammans med EU:s asyl- och inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulos.
Tanken är att sedan föra en eventuell uppgörelse vidare till EU-ländernas nästa ordinarie migrationsministermöte i Luxemburg den 7–8 oktober.
Lättare utan Lega?
Flykting- och migrantsituationen på Medelhavet har länge skapat irritation och konflikter mellan medlemsländerna. Att högernationalistiska Lega tvingats ut ur Italiens regering har dock ökat hoppet om en lösning – även om länder som Ungern och Polen fortsatt är starkt kritiska till alla tankar på gemensamma kvoter.
Om inte det här förändras kan jag inte se hur migrationsfrågan kan lösas. Olyckligtvis ser jag framför mig att det här kommer att vara en fråga som splittrar medlemsländerna i flera år framöver, sade Maltas inrikesminister Michael Farrugia i en tidningsintervju under helgen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
"Hoppas på framsteg"
Uppgifter till AFP talar om att Tyskland och Frankrike ska vara villiga att ta emot en fjärdedel var av de nödställda som plockas upp på havet. Däremot sägs det fortsatt vara oklart om fördelningen ska omfatta såväl asylsökande flyktingar som ekonomiska migranter.
EU-kommissionen lade redan 2016 ett förslag om att vid krislägen med stora flyktingströmmar införa en obligatorisk fördelning av de asylsökande mellan samtliga EU-länder. Än så länge har dock motståndet från Öst- och Centraleuropa hindrat en uppgörelse.
”Jag hoppas på framsteg”, skriver emellertid kommissionär Avramopoulos på Twitter inför dagens möte, efter att i går ha träffat Tysklands inrikesminister Horst Seehofer och Maltas president George Vella.
Svårt för Johansson
Att få alla EU-länder att säga ja till en eventuell uppgörelse lär dock bli svårt.
Svenska Ylva Johansson, som nominerats till att ta över Avramopoulos uppdrag i nästa EU-kommission, räknar med att få inleda med en rundresa till medlemsländerna för att känna alla på pulsen.
När vi har tillträtt den 1 november kommer jag att prioritera att träffa alla medlemsländer bilateralt. Inom flera områden har det varit låsningar och för att komma fram behöver vi lösa flera frågor samtidigt, sade Johansson då hennes arbetsuppgifter presenterades för två veckor sedan.