Mer än 2 300 tigrar har dödats och sålts illegalt sedan millennieskiftet. Beslagen av skinn, ben och hela tigrar – levande och döda – visar att efterfrågan är stor. Det finns få tecken på att arten återhämtar sig, varnar organisationen Traffic.
Traffic, som arbetar för att skydda hotade arter och hjälper regeringar att stoppa handeln med djurdelar, har publicerat en ny rapport byggd på siffror över beslag från hela världen de senaste 19 åren. Sammanlagt har 2 359 tigrar från 32 länder beslagtagits mellan 2000 och 2018. Skinn är allra vanligast, men organisationen ser en ökning av hela tigrar, både döda och levande.
År 1900 beräknas det ha funnits 100 000 tigrar på jorden. I dag finns det färre än 3 900 vilda tigrar.
– Det ser ut som om vi förlorar den här striden, säger rapportens författare Kanitha Krishnsamy.
Mer än hälften av beslagen i Thailand och en tredjedel av dem i Vietnam de senaste decennierna har identifierats som djur som fötts upp i fångenskap. Tigerfarmare hävdar ofta att uppfödningen lättar trycket på de vilda tigrarna, men Traffic anser att den tvärtom minskar stigmat kring att köpa djurdelar.
Beslagen av tigrar från farmer är en viktig påminnelse om att uppfödningen underminerar försöken att skydda arterna och skapar tillfällen till pengatvätt och andra olagliga aktiviteter, säger Traffics brottsanalytiker Ramacandra Wong.
Fakta: Starkt utrotningshotad
Tigern är det största nu levande kattdjuret. Hos bengalisk tiger väger en fullvuxen hane 200–270 kilo, hanar av sibirisk tiger kan väga så mycket som 320 kilo. Hos den minsta underarten, sumatratiger, väger hanarna 100–140 kilo. Honorna är generellt mindre än hanarna.
Tidigare fanns det tigrar från Turkiet i väst till Ryssland i öst, men i dag finns de bara i ett tiotal länder i Asien.
Antalet vilda tigrar har minskat kraftigt under 1900-talet. Skogsavverkning har lett till att bara 6–7 procent av tigrarnas forna jaktmarker återstår.
Tigern är starkt utrotningshotad. De underarter som funnits i västra och centrala Asien samt på java och Bali är utrotade.
Källa: NE.se och Världsnaturfonden