Radar · Miljö

Miljöforskare: Vi går mot tre grader

Torka och skogsbränder blir vanligare framöver, förutspår FN:s klimatpanel IPCC.

Temperaturökningen på jorden kan överstiga tre grader år 2030, varnar internationella miljöforskare i en ny rapport. De understryker att fortsatta planer på fossil energi inte går att förena med Parisavtalets frivilliga åtaganden.

De globala planerna på att utvinna fossil energi kommer att leda till koldioxidutsläpp som är mer än dubbelt så stora som vad som krävs för att klara 1,5-gradersmålet. Det visar en analys från FN:s miljöprogramsgrupp UNEP samt flera forskningscentra, däribland Stockholm Environment Institute.

Samma stater som åtagit sig att skära ner på utsläppen av växthusgaser fortsätter att tillåta och ge ekonomiskt stöd åt stora projekt som utvinner fossila bränslen – en paradox som gör att utsläppsminskningarna misslyckas, konstaterar institutets vd Måns Nilsson i rapportens inledning.

– Klimatdiskussionen har mycket handlat om förnybar energi, energieffektivitet, utsläpp från transporter och så vidare. Men hela tiden har det här systemet av fossil energi tuggat på. Det finns ju jättestarka ekonomiska och politiska intressen bakom det. Det är de låsningarna vi måste börja titta på nu, säger han till Ekot.

Redan vid en uppvärmning på två grader förutspår FN:s klimatpanel fler översvämningar, bränder, brist på mat och vatten, flyktingströmmar och mer sjukdomar till följd av värmeböljor. Därtill hotas en rad arter av en varmare jord. Vid två graders uppvärmning riskerar 99 procent av korallreven att dö, enligt klimatpanelen.

Forskarna i den nya rapporten beskriver det politiska intresset för att begränsa den fossila bränsleproduktionen som ”minimalt”. Vad som krävs för att lyckas är internationellt samarbete – och att fossila bränslen inkluderas i bindande klimatavtal, säger Måns Nilsson till TT:

– Det är en förutsättning om den gröna hästen ska hinna före den bruna i klimatmaratonmarschen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV