Med en ny president och uppgifter om fångutbyte har hoppet tänts om fred mellan Ukraina och Ryssland.
Nyligen träffades fedsaktivister från de båda länderna för att genomföra ”fredsövningar” i finska Lovisa.
– Nu är ett gyllene tillfälle, säger fredsaktivisten Pelle Sunvisson.
När Syre når Pelle Sunvisson är han på väg till förberedelserna för en aktion mot den tyska vapentillverkaren Rheinmetall AG för att knyta kontakter till Baltic Glory.
En plattform som sedan tre år tillbaka arrangerar vad Pelle Sunvisson kallar ”fredsövningar”.
– Alla vet vad en krigsövning är för något men hur förbereder man sig för fred? säger Pelle Sunvisson retoriskt.
Genom en rad händelser i ett scenario får deltagarna öva på vad de i sina olika yrkesroller skulle kunna bidra med för att minska risken för att ett krig bryter ut.
– Det har gjorts massor av aktioner mot både vapenexport och Natomedlemskap men man måste också ha något som är mer konstruktivt, något där man bygger den värld man vill se, säger Pelle Sunvisson.
Om kriget kommer
Ett ökande antal deltagare kommer från Ukraina och Ryssland, länder som är invecklade i ett lågintensivt krig efter att Ryssland annekterade Krim.
– Med ukrainarna och ryssarna har det blivit en annan dynamik, deras fokus har inte varit hur vi ska göra om kriget är annalkande – de är mer intresserade av vad vi kan göra nu, under kriget. Men också när väl vapnen tystnat, för att det aldrig mer ska kunna ske, till exempel genom lagstiftning.
Flera av de ukrainska deltagarna har själva erfarenheter av kriget, en del har också deltagit i strider.
– De kände sig lurade, krigströttheten är stor i Ukraina, vilket inte minst visade sig i valet där Volodymyr Zelenskyj valdes till president. En protest mot den tidigare presidentens krigsretorik. Så det är ett gyllene tillfälle att hitta lösningar på konflikten nu, säger Pelle Sunvisson.
Flera medier har rapporterat om att intensiva förhandlingar nu sker mellan Ryssland och Ukraina för att nå en överenskommelse om ett fångutbyte.
Vill att alla släpps fria
Enligt BBC rör det sig om ett trettiotal fångar, däribland den ukrainske regissören Oleg Sentsov.
– Ett av de krav vi framförde under Baltic glory var att alla skulle bytas mot alla, säger Pelle Sunvisson.
Men även om en ny president i Ukraina skapat ett momentum för fred, finns det mörka moln på horisonten för de antimilitarisktiska sociala rörelserna. En ny kapprustning mellan väst och Ryssland har tagit fart och aktivister beskylls ofta för att gå den tänkta fiendens ärenden.
Något Pelle Sunvisson tillbakavisar.
– Jag har inget inflytande över rysk politik, däremot förstår jag att en stark fredsrörelse i båda lägren är bra om det blir skarpt läge. Det är den starkaste garantin för säkerheten som jag kan tänka mig.