Gruvindustrins framtid var fokus på seminariet ”Utmaningen – att skapa förståelse för hållbara gruvor”, arrangerat av det statliga gruvbolaget LKAB. Fältbiologerna avbröt diskussionen genom att marschera in och framföra budskapet om att gruvindustrin aldrig kan bli hållbar.
I ett gråmulet Almedalen avbröt en grupp medlemmar från Fältbiologerna, Sveriges största miljöorganisation för unga, ett seminarium om gruvindustrins utmaningar. De menar att gruvföretagen ägnar sig åt greenwashing genom de tandlösa satsningar som görs: gruvindustrin kan aldrig göras hållbar och konsumtionstakten måste minska.
– Gruvindustrin är ett enormt hot mot både miljö och mänskliga rättigheter. Man bidrar till enorma växthusgasutsläpp, förstör ovärderlig natur för all framtid och man inkräktar på samers mänskliga rättigheter som urfolk. Det kan inte vi acceptera, säger Leo Rudberg, vice ordförande för Fältbiologerna, till Syre efter aktionen.
Han menar att de länge har försökt få gehör genom lagliga metoder, som demonstrationer, protester, att prata med gruvbolag och politiker men att ingen lyssnar på deras budskap.
– De vägrar sluta att hota vår framtid och våra vänners rättigheter. Därför måste vi använda civil olydnad som sista utväg.
Avbröt med aktion
Panelen på seminariet ”Utmaningen – att skapa förståelse för hållbara gruvor” bestod av Maria Sunér Fleming (tillträdande VD på Svemin), Pär Weihed (vice rektor på Luleå tekniska universitet), Bo Krogvig (kommunikationsdirektör på LKAB), Fredrik Andersson (Mllttonlabs och Civil Rights Defenders) och Jenny Greberg (programdirektör på SIP STRIM) och samtalet modererades av Svemins kommunikationschef Emma Härdmark.
När seminariet avbröts av en handfull fältbiologer en knapp halvtimme in i diskussionen hällde de ut grön färg framför paneldeltagarna och vände sig mot publiken med två plakat: ”Ni greenwashar” och ”Det finns inga gröna gruvor – lösningen är cirkulär ekonomi” stod det skriver i versaler. Att gruvföretagen kränker samernas mänskliga rättigheter var en annan av organisationens poänger som de hann framföra innan de utan motstånd visades. Emma Härdmark, seminariets moderator, sa att de var välkomna tillbaka för vidare diskussioner efter seminariet.
– Det finns inga gröna gruvor, det här är bara greenwasking, avslutade Fältbiologerna aktionen med i kör.
Olika utgångsläge
Emma Härdmark menar att man genom att storma in och anklaga gruvindustrin, inklusive Svemin och LKAB, för greenwashing gör det enkelt för sig. Att ta till civil olydnad som vapen är något hon kan förstå – men samtidigt uppmanar hon främst motparten att ta diskussionen. Något Leo Rudberg menar att Fältbiologerna länge arbetat för.
Sverige ligger enligt Emma Härdmark i framkant gällande miljölösningar inom gruv- och mineralindustrin internationellt sett. Alla internationella regler och krav uppfylls med råge: syftet är att förbättra produkterna och minska de miljöfarliga utsläppen.
– Ingen kommer efterfråga fulstål om vi har schysst stål, sa Emma Härdmark under seminariet.
När Syre pratar med henne efter seminariet förklarar hon att grundinställningen skiljer sig mellan de olika parterna. Enligt henne vill Fältbiologerna se en annan världsordning där konsumtion begränsas. Branschorganisationen Svemin arbetar istället för klimatsmartare lösningar inom industrin.
– Vi delar inte samma grundföreställning. Vi anser att vi måste börja på produktdesignstadiet – batterier, telefoner och el som alla använder ska i framtiden vara klimatsmartare, säger Emma Härdmark.
Ta diskussionen
Samtalet på seminariet kretsade kring gruvindustrins framtid och hur man ska skapa förståelse för hållbara gruvor. Återvinning av metaller, energismartare produktion och hur detta ska kommuniceras var några av ämnena som berördes. Bo Krogvig, kommunikationsdirektör på LKAB, menar att målet är att miljöavtrycket från gruvindustrin ska stanna innanför stängslet.
– All mänsklig verksamhet leder till påverkan, säger Bo Krogvig, och menade på att fördelar måste vägas mot nackdelar.
– Omställningen kräver gruvor. Den enkla frågan är vart de ska vara, menade Pär Weihed, vice rektor för Luleå tekniska universitet.
Fredrik Andersson, Mllttonlabs och Civil Rights Defenders, menar att man ska slänga sig in i diskussionen om greenwashing som Fältbiologerna lyfte under aktionen. Att förbättra kommunikationen om, men också med, berörda parter är enligt honom viktigt.
– Vi bör slänga oss in i diskussionen. Bakgrunden är att detta är en solid bransch som behövs, säger Fredrik Andersson.
Enorm miljöpåverkan
Enligt Leo Rudberg, vice ordförande i Fältbiologerna, ägnar sig gruvindustrin åt greenwashing. Företag och industrier som lägger mer tid och energi på att låtsas vara miljövänliga än att faktiskt vara det faller samtliga i den fällan. Gruvindustrin är en av dem. Om alla levde som i Sverige skulle tre jordklot behövas – situationen idag är ohållbar, menar Leo Rudberg.
– Om mineralindustrin på allvar ville bidra till en hållbar utveckling så skulle man satsa på återvinning, återanvändning och urban mining. Man skulle erkänna att konsumtionen måste minska för att man ska klara Parisavtalets mål, säger Leo Rudberg.