I dag startar FN:s två veckor långa klimatmöte COP25 i Madrid. Förkortningen kommer av namnet Conference of the parties där ”parties” står för de länder som undertecknat Klimatkonventionen. Det allra första mötet hölls i Berlin 1995.
På grund av oroligheter i Chile fick mötet flyttas till Spanien men det hålls ändå under chilensk ledning. Greta Thunbergs seglats över Atlanten – och sedan till Madrid – för att delta i mötet och mobilisera för klimatet har väckt stor uppmärksamhet. Hon har deltagit i allt från tv-shower till demonstrationer och fått ett allt större gehör. Somliga har kritiserat henne för att skapa svår klimatångest, särskilt hos unga. Gretas svar har hela tiden varit att sådan ångest kan lindras med engagemang och där får hon nu stöd av en rad brittiska psykologer och lärare i en artikel i Independent. Läs mer om det i dagens Syre.
Medan vi brottas med vår klimatångest finns det andra som måste hantera själva klimatkrisen. Idag skriver vi också om en ny rapport från Oxfam som visar att risken att tvingas lämna sitt hem på grund av klimatförändringarna ökat kraftigt. I runda tal rör det sig om 20 miljoner människor som blivit internflyktingar på grund av extrema väderhändelser de senaste tio åren. De rika länderna står för lejonparten av utsläppen men de fattiga får stå för notan påpekar Oxfam.
Trevlig läsning