Idag släpps det nya systemet till Apples telefoner och surfplattor, iOS 13. Under många år har kritiker pekat ut flera problem med företagets attityd till både sina kunders integritet och möjligheten att använda sin telefon under längre tid. Jerker Jansson sammanfattar.
Oftast känns uppdateringar onödiga och irriterande. De flesta användare märker mest när utseende eller vanliga funktioner förändras. Men de stora skillnaderna brukar finnas ”på insidan”. Till exempel uppdateras ständigt säkerhetsfunktioner, nya hot kräver nya lösningar. Och där finns ett problem som drabbar hundratals miljoner iphone-användare.
För att kunna användaren ska ha nytta av allt kraftfullare telefoner måste producenterna hela tiden uppgradera sina operativsystem, men till slut kommer äldre telefoner, precis som äldre datorer, inte att klara de nya systemen.
Apple löser det bland annat genom att bygga in funktioner som får en äldre telefon att arbeta långsammare. Det som skrämmer dem mest är systemfel och rena hårdvarufel. Ingen vill att mobiler börjar brinna. Detta gör att äldre telefoner med tiden blir obrukbara. Om du inte struntar i att uppdatera, vilket är i allra högsta grad olämpligt eftersom din telefon då är vidöppen för intrång.
Täta telefonbyten
I den industrialiserade delen av världen byter människor telefon rätt ofta. Framförallt i näringslivet. Nästan varenda svensk har minst en smartphone. Vi skaffar inte bara nya telefoner för att de gamla går sönder, ofta handlar det om att mobilen blivit för långsam eller inte kan uppdateras.
Den som byter vart annat eller vart tredje år kommer alltid att ha en telefon som pallar rycken, men det är dyrt, ofta onödigt och framförallt en stor påfrestning på människor och natur. Många av de råvaror som används framställs på sätt som är farliga för de som arbetar med dem, framförallt brytning och renframställning av metaller.
Illvilliga människor har sedan länge haft tillgång till teknik som kan stoppa in små program i din mobil och sedan övervaka dig. De olagliga apparna kan bland annat ta över kamera och mikrofon, de kan registrera vad du gör i telefonen och ställa till med allmän oreda.
Systemlimbo
Man räknar med att det finns en miljard iphoneanvändare i världen. 200 miljoner av dem har telefoner som är för gamla för att använda iOS 13 som lanseras idag. Dessa kommer att fortsätta att fungera, men de kommer inte att uppdateras. Fem år tycker Apple att de har ansvar för det de säljer.
Denna inställning har lett till ett stort antal stämningar mot Apple, vilket de tog hänsyn till när de släppte sitt förra system, men nu verkar intresset för användarnas möjlighet att använda sina telefoner ha svalnat. I princip lämnas alla äldre appletelefoner och paddor till sitt öde, tillsammans med användaren.
De som har nyare telefoner kommer däremot att få ett bättre skydd.
Och det skyddet behövs. Genom att få tillgång till bilder, kontakter och annan personlig information kan den som vill illa ställa till med stor skada. Användaren behöver bara besöka en hemsida för att telefonen ska infekteras.
Bättre skydd för nyare telefoner
I ärlighetens namn är iOS ett av de säkraste operativsystemen som finns och den som har en modern iphone kan känna sig rätt trygg. I synnerhet som Apple introducerar uppgraderade och nya säkerhetsfunktioner.
Ett av de stora problemen för användare är att olika appar kontinuerligt samlar in information om var vi befinner oss. Det sker i bakgrunden, ingenting som vi ser. Det går att stänga av de flesta sådana funktioner, men det upplevs som krångligt av många användare. Dessutom hjälper det bara marginellt. Så fort vi checkar in på Facebook eller någon annan plattform bryts det skyddande digitala skalet.
Nu ökar Apple säkerheten när det gäller vilka uppgifter olika appar får tillgång till och framförallt när det gäller platsinformation. Vilket bland annat Facebook har varnat för inför lanseringen av iOS 13. Det kan bli strul, helt enkelt.