Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Drogrelaterade dödsfall i Sverige – näst högst i Europa

Bara Estland har fler drogrelaterade dödsfall än Sverige i Europa, sett till befolkningsantalet. Det visar en ny rapport från EU:s narkotikabyrå, EMCDDA. Syre ringde upp Mimmi Eriksson Tinghög, utredare på Folkhälsomyndigheten, för att prata om problemet.

Varför har vi så höga dödstal som är drogrelaterade i Sverige? Hur kan vi som en välutvecklad välfärdsstat ligga så illa till i statistiken? Det är inte enkelt att svara på, enligt Mimmi Eriksson Tinghög.

– Det är den stora frågan men det handlar om en komplex problematik. 95 procent av dödsfallen orsakas av opioider (till exempel heroin och opium, red anm), som är starkt dödliga. I dag har också droger blivit alltmer lättillgängliga. Sedan har många som dör i den här gruppen, mellan 30 och 50 procent, en eller flera psykiska sjukdomar, säger hon.

Under 2017 dog 959 personer av narkotikarelaterade orsaker. Fallen i Sverige har fördubblats de senaste tio åren, enligt Folkhälsomyndigheten.

Syre: Vad behöver då Sverige bli bättre på för att motverka det faktum att näst flest människor inom hela Europa dör här på grund av drogrelaterade orsaker? 

– Man måste vara försiktig när man tolkar de här siffrorna, uppgifterna påverkas av olika praxis för registrering av dödsfall i olika länder. Men det är ett stort problem i Sverige. Har man ett beroende behöver man också oftast få hjälp med sin psykiska sjukdom. 

Hon fortsätter:

– Det behöver bli bättre tillgång på läkemedelsassisterad behandling som är en effektiv metod för att behandla opioidberoende. Men det har förbättrats avsevärt under senare år och Socialstyrelsen håller på att ta fram nya kunskapsunderlag.

Syre: I dag går det att hamna mellan stolarna om man har en psykisk sjukdom och dessutom ett drogberoende på grund av att vården är uppdelad?

– Ja, det behövs mer samverkan mellan olika enheter. Och det är också viktigt att till exempel ytterligare förbättra tillgången på preparatet Naloxon som kan häva en överdos och rädda liv på plats. Men även det är under utveckling, nya riktlinjer har tagits fram. 
 
Syre: Vad kan Sverige lära av andra länder?

– Jag tycker det är intressant att följa Portugals utveckling där det egna bruket av narkotika är avkriminaliserat sedan 2001 och där man satsat stort på vård och behandling. Och Norge vill göra problematiken till mer av en hälso- och sjukvårdsfråga än en lagrättslig, säger Mimmi Eriksson Tinghög på Folkhälsomyndigheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV