Startsida - Nyheter

Energi · Odla med Jerker

Julens växter problematiska

Julstjärnor.

Det är kanske i det senaste laget att komma med pekpinnar inför jul, men snittblommor och liknande är inte alltid den bästa idén för miljön och klimatet. Generellt sett kan man säga att saker som är odlade för att ätas har strängare regler, inte minst för att de ska ätas.

De vanligaste julblommorna är tyvärr riktiga miljöbusar. Odlingen av dem är det i alla fall. Att välja svenska blommor och helst Krav-märkta är naturligtvis bättre än importerade växter, som ju dessutom transporterats lång väg.

För att kunna producera stora mängder blommor inför jul använder man konstgödsel, som utarmar jordarna, kemiska bekämpningsmedel mot insektsangrepp och svamp. Det förekommer till och med ofta att man reglerar tillväxten hos växter med olika kemikalier, ämnen som är mycket obehagliga och farliga för människor och djur.

Sedan länge är det självklart att julstjärnor är läskiga grejer. De är faktiskt bland de värsta. Dessutom är det sällan man behåller dem någon längre tid. Hyacinter och andra lökväxter kan också vara problematiska, beroende på hur de har producerats.

Ett sätt att undvika miljöbelastningen är naturligtvis att odla sina blommor själ. Sätta lökar eller så frön och se till att använda bra jord och kravodlade frön och lökar. Men det är ju lite sent påkommet nu, några dagar innan jul.

Allergirisk

Det finns inga riktigt giftiga julblommor, men många av dem är mycket olämpliga att äta. Julstjärnor och amaryllis kan orsaka illamående och kräkningar, om nu någon skulle få för sig att äta av dem. Däremot doftar många julblommor starkt och tungt och kan orsaka huvudvärk och yrsel och till och med astmaattacker och migrän. Tänk på samma sätt som med parfymer, så löser det sig.

Tänk kreativt

Det finns inget som säger att det just ska vara amaryllis och julstjärnor till jul. Amaryllisar är jättefina, jag brukar spara de jag får och låter dem leva sina egna liv. Det gör att de blommar lite när de vill, knappast till jul.

Det känns bättre tycker jag att köpa en växt som har lite längre livstid, som inte kastas ut med julgranen. Jag har några krukväxter i mina fönster som har starka känslor knutna till sig. En del av dem har jag fått av människor som betyder mycket för mig. Ingen av dem är en julstjärna.

Krukväxter med längre framtidsutsikter ger också en möjlighet att vara mer personlig, att anpassa valet av växt till mottagaren. Ätliga växter är kul och nyttigt. Kanske några kryddväxter planterade i en fin kruka? Kom bara ihåg att färska örter från livsmedelsaffären inte är odlade för att överleva någon längre tid. Gå hellre till en blomsterhandel och lägg några tior till på en växt som överlever ett tag.

Om du nu skulle få en julstjärna av någon, plantera om den i en bra kruka och ställ den i fönstret och låt den växa fritt. Till slut kommer den att bilda en liten buske som är fin i sig. Hyacint- och amaryllislökar är fleråriga och kan användas många år, amaryllisen kan stå kvar i sin kruka hela året. Vattna den sparsamt så blommar den förr eller senare. Hyacinter kan du plantera i en trädgård, eller varför inte gerillaodla? Gräv ner lökarna på någon plats där du tycker att det behövs blommor.

Skogen är full av fina grejer

Allemansrätten förbjuder oss att plocka ”Växande träd eller gräs eller, av växande träd, ris, gren, näver, bark, löv, bast, ollon, nötter eller kåda eller ock vindfälle, sten, grus och torv”, vilket inte betyder att allt annat är tillåtet.

Det är inte tillåtet att bryta grenar eller att gräva upp växter på någon annans mark, men kottar och andra saker som ligger på marken är för det mesta lagligt. Det är inte helt klart om det är tillåtet att plocka mossa och lavar, det handlar om mängden. Att ta lite grand att ha till en julgrupp betraktas som okej, men att plocka stora mängder är definitivt olagligt.

Använd fina saker från naturen till att piffa upp en krukväxt för att ge bort. Tänk bara på att mossan kan innehålla en massa småkryp. Skaka den ordentligt innan du tar med den hem och lägg den gärna på en tidning utomhus, kanske på balkongen, över natten för att låta de som bor där få en chans att flytta.

Om du håller mossan fuktig kan den hålla sig vid liv och många växter mår bra av det skyddande lagret som bildas. Andra gillar inte att få sina rötter instängda. Kolla vad just den växt du valt har för behov.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV