En enhet för Västra Götalandsregionens 41 dietister ska endast servera vegansk kost på gemensamma utbildningsträffar och konferenser. Ett unikt beslut inom offentlig sektor.
Anledningen till beslutet är att enheten genom att äta mer hälsosamt och miljövänligt vill föregå med gott exempel. Jeanette Rehn är chef för regionens dietistenhet och hon anser att enheten uppskattar att testa nya saker.
– Det traditionella är ju att den som vill ha veganskt får begära ett undantag. Vi tänkte vända på kuttingen och i stället servera veganskt som grund till alla. Vill man ha något annat så blir det den kosten som är avvikande. Vi tänker att vi ska prova och genom det här beslutet vill vi stimulera ett ätande som är bra för kroppen och miljön, säger hon.
Finns utvecklingspotential
Ungefär fyra till sex gånger om året träffas dietisterna på gemensamma utvecklingsdagar. I samband med dessa brukar de boka in sig på en konferensanläggning. Fortsättningsvis ska de beställa växtbaserade måltider – så långt det är möjligt.
– Vi får vara lite flexibla, för vi kan så klart inte tvinga att konferensställe att servera oss vegansk kost, utan bara efterfråga det. Vi vet ju inte ännu hur de ställer sig till det eftersom beslutet togs i september. Vi får prova förhållningssättet och utvärdera hur det fungerar över tid. Vi har erfarenhet av att veganer som begärt vegansk kost ibland fått tråkig och kalorifattig mat. Där ser vi att det finns en stor utvecklingspotential, säger Jeanette Rehn.
Redo för förändring
Av de 41 anställda i enheten finns i dag fyra veganer. En av dem är dietisten Ulrika Hörnell-Wiberg. Hon håller med om att det under vissa utvecklingsdagar serverats energisnål mat som inte mättat.
– Då har vi fört en dialog med det serverande köket och kommit med förslag som tagits emot väl. På så sätt är vi med och påverkar och hjälper kockarna som har gott sinne för smak och estetik, att även få tillräcklig volym och energitäthet i de växtbaserade alternativen, säger Ulrika Hörnell-Wiberg.
Att det veganska nu är självklart på gemensamma måltider är bekvämt, inte minst för själen, anser Ulrika. Hon menar att den samlade vetenskapen står bakom att växtbaserad kost bidrar till minst miljöpåverkan och är mest hälsosam ur de flesta avseenden.
– Det är inte givet att vi är villiga att förändra något, även om vi upplever att vi har möjlighet att agera utifrån vetenskap. Det kan handla om bekvämlighet och vanor. I det här fallet fanns både kunskap och möjlighet till förändring. Det visade sig att dietistenheten var redo för handling, säger Ulrika Hörnell-Wiberg.
Utgår från patienten
Vegansk kost ingår inte i de generella riktlinjerna som dietister måste förhålla sig till, utan en dietist utgår alltid från den kostbehandling som passar den aktuella patienten, tittar på hur vårdbehovet ser ut och vad personen har för matvanor och matkultur sedan innan.
På frågan om i fall beslutet är kontroversiellt, säger enhetschefen Jeanette Rehn att dietisterna inte får marknadsföra vegankost i mötet med en patient.
– En vegetarian skulle aldrig försöka få en köttätare att äta vegetarisk och det är samma åt andra hållet. Våra dietister är professionella i sin yrkesroll, säger Jeanette Rehn.