Bränsleprotesterna i Iran har nu krävt flera liv. En polis är död efter att ha attackerats av beväpnade demonstranter, enligt statliga nyhetsbyrån Irna.
Minst två demonstranter har dödats.
Protesterna drog i gång när subventionerna på bensin plötsligt sänktes i fredags. Det innebar att priserna för privatbilister steg med drygt 50 procent för de 60 första litrarna per fordon och månad. För den som behöver mer än så har priset stigit med 300 procent.
Protesterna fortsatte under helgen och spreds till minst 40 iranska städer i lördags, enligt statliga medier.
I staden Kermanshah i västra Iran dödades en polisman av demonstranter under söndagen, uppger en lokal polischef för Irna. Mannen dog enligt nyhetsbyrån efter att ha blivit skjuten under sammandrabbningar med ”upprorsmakare och ligister”.
Flera gripna
40 personer har gripits i staden Yazd efter att ha drabbat samman med polis, rapporterar den halvstatliga nyhetsbyrån Isna på söndagen. Exakt när personerna frihetsberövades framgår inte, men det skedde nyligen enligt nyhetsbyrån.
– Efter förändringen av bensinpriset har en del människor uttryckt sitt motstånd med lugna sammankomster, men sedan vandaliserade några, som till största del var icke-infödda och inte kommer från Yazd, med ont uppsåt delar av staden Yazd, säger Mohammad Hadadzadeh, åklagare i provinsen, enligt Isna.
Stöds av högste ledaren
Prishöjningen kommer efter en längre tid av ekonomisk oro i landet som har haft svårare att sälja sin olja sedan USA drog sig ur kärnenergiavtalet, som slöts med Iran 2015, och återinförde sanktioner. Inflationen i Iran ligger på drygt 40 procent.
Beslutet, som motiveras med att vinsten från prishöjningen ska användas i stödprogram för behövande delar av befolkningen, stöds av Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei.
– Vissa människor blir såklart upprörda av det här beslutet, men att skada och sätta eld på byggnader är inget som normala människor gör, det gör huliganer, säger han i en statlig tv-sändning.
I lördags spreds overifierade bilder, som sägs visa hur demonstranter sätter eld på byggnader och polisfordon och människor som skanderar ”död åt diktatorn”, på sociala medier. Även bilder på hur porträtt av Ali Khamenei brändes spreds.
Inläggen har avfärdats som falska nyheter i statliga medier, och ”fientliga medier” har anklagats för att överdriva omfattningen av demonstrationerna.
Internet begränsas
Högsta nationella säkerhetsrådet i Iran har beslutat att användningen av internet ska begränsas under ett dygn, rapporterar Isna.
Netblocks, som bevakar nättjänster, bekräftade på lördagskvällen att internet i landet strypts och skriver på Twitter att internetanvändningen nu ligger på sju procent i landet jämfört med normala nivåer.
Iran ”implementerar en i stort sett total nedstängning av internet”, skriver Netblocks.
Som i många oljeländer är priser på fossila bränslen i Iran kraftigt subventionerade. Före höjningen låg bensinpriset på 10 000 rial. Det motsvarar omkring 2:30 kronor enligt den sällan använda officiella valutakursen, men bara runt 80 öre med den så kallade marknadskurs som oftast gäller i praktiken.
De priserna – bland de lägsta i världen – har också delvis klandrats för att ha lett till en odisciplinerad användning, vilket bidragit till landets svåra problem med smog och andra föroreningar, skriver The New York Times.