Liberalerna vill utreda aktiv dödshjälp, testa fixrum för sprutnarkomaner och att organdonation ska vara förstahandsval om inget annat anges. Det är några av besluten från partiets landsmöte i Västerås i helgen.
I mars i år hittades en kvinna i sitt hem i Kramfors kommun med en dödlig dos morfin i sitt blod. Hon hade lidit av en plågsam obotlig neurologisk sjukdom och försökt begå självmord, en avsikt hon bekräftat i en filminspelning. Morfinet som tog hennes liv gavs dock av hennes man. I dag måndag dömde Ångermanlands tingsrätt honom till fängelse ett år och sex månader för dråp och ringa narkotikabrott.
Frågan aktualiserades på Liberalernas landsmöte i Västerås i helgen, då ombuden – mot partistyrelsens linje – röstade för ett förslag om att driva på för en utredning om aktiv dödshjälp. Aktiv förespråkare i frågan har Barbro Westerholm varit.
– Det handlar om frivillig, självvald dödshjälp för människor där palliativ vård visat sig vara otillräcklig. Det tillämpas bland annat i USA och överfört till svenska förhållanden skulle det handla om 200–300 människor om året av de 90 000 dödsfall vi har, säger hon till SVT.
Liberalerna blir därmed andra parti som har tagit ställning för att utreda aktiv dödshjälp i Sverige, efter Miljöpartiet.
Fixrum skapade debatt
Efter livlig debatt fattade landsmötet även beslut om att driva på för att en region ska testa så kallade fixrum för narkomaner, alltså lokaler med vårdpersonal där personer kan injicera narkotika. Systemet finns i Danmark sedan sju år tillbaka, och har räddat 900 personer som tagit en överdos, rapporterade Aktuellt tidigare i höstas.
– Det här handlar ju om att rädda liv ytterst, för att undvika överdoser och ge en bra koppling till vården för några av de allra mest utsatt i vårt samhälle, sa Anna Starbrink, regionråd i Stockholm till Sveriges radio i samband med beslutet.
Liberalerna var dock oeniga i frågan. Partiets sjukvårdspolitiska talesperson, Lina Nordquist, tycker beslutet sker för tidigt, sa hon till SR:
– Det finns så oerhört lite kunskap. Det kan vara bra det här, men det kanske inte är det, och vi vet inte.
Frågan om att testa fixrum har Miljöpartiet tidigare uttryckt sitt stöd för.
Organdonation som förstahandsval
En ytterligare ny linje som partiets 183 ombud beslutade om i Västerås rör organdonationer. Liberalerna vill se ett system där utgångsläget är att alla över 18 år ska betraktas som villiga donatorer av sina organ efter döden, och de som inte vill ställa upp på det måste aktivt avanmäla sig. I dag är det tvärtom donatorer som aktivt måste anmäla sig.
– Det är mycket glädjande att landsmötet har ställt sig bakom detta livsviktiga förslag. Det finns en stor vilja till att donera sina organ men tyvärr återspeglas detta inte i dagens statistik, säger Gilbert Tribo, hälso- och sjukvårdsregionråd i Skåne i ett pressmeddelande.
1 januari 2019 fanns ett behov av 807 stycken organ, varav 666 njurar. Under 2018 dog 30 personer i väntan på ett organ, enligt Socialstyrelsen.
Centerpartiet delar Liberalernas nya ”opt-out”-inställning till organdonation, liksom Kristdemokraternas partiledning. Sistnämndas förslag röstades dock ner av partiets riksting i Umeå i början på november. I stället beslöt rikstinget att KD ska verka för ett system där alla tvingas registrera sin önskan.
Teknikoptimism – inte klimatskam
På miljöområdet förslogs på landsmötet att avskaffa det så kallade bonus malus-systemet för bilar, det vill säga att fordon med relativt låga utsläpp av koldioxid premieras med en bonus, samtidigt som de tre första årens skatt är högre för bensin- och dieseldrivna personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar.
– Vi tycker att det ska vara dyrt att skita ner miljön, men vi ska inte subventionera människor som köper bil, utan det är bättre att ha en hög skatt på bensinslukande bilar och låg skatt på elbilar och andra moderna fordon, säger Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson till SR.
Partiet vill även pröva vägavgifter på motorvägssträckor med särskilt goda kollektivtrafikalternativ, snabba på elektrifieringen av transportsektorn samt att staten ska subventionera kärnkraften.
Klimatet är en av Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabunis huvudfrågor, enligt egen utsaga. I sitt tal på landsmötet sammanfattade hon ämnet på följande vis:
– Vi ska möta kraven på att skydda vår planet med teknikoptimism, inte klimatskam.