Minst 304 personer har dödats av iranska myndigheter sedan en våg av protester utbröt 15 november. Tusentals invånare har arresterats, många av dem är ungdomar, så unga som 15 år.
För någon vecka sedan uttryckte FN:s chef för mänskliga rättighetsfrågor Michelle Bachelet att hon var ”extremt oroad” över situationen i Iran. Hon berättar för FN:s nyhetsbyrå att fler än 7 000 personer arresterats under protester i 28 av landets provinser sedan protesterna bröt ut.
– En stor del av dem riskerar att åtalas för brott som kan leda till dödsstraff, säger hon.
Säkerhetsstyrkor har attackerat demonstranter med vattenkanoner, tårgas och till och med skarp ammunition. Det finns enligt Bachelet videoupptagningar som visar att iranska säkerhetsstyrkor skjuter mot flyende demonstranter, en del i ryggen.
– Detta är tydliga övergrepp mot internationella regler för hur man får bruka våld och allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Bachelet.
Många rapporter visar att de som arresterats inte har fått tillgång till advokat, att erkännanden har tvingats fram och att journalister och deras familjer har trakasserats.
Bensinpriser utlösande faktor
Protesterna utlöstes av en höjning av bensinpriserna, men har spridit sig till att också handla om ett utbrett missnöje med regimen i landet. Enligt Amnesty behandlas demonstranterna och deras ledare mycket brutalt. Landets ledare kallar dem banditer och upprorsmakare och kräver dödsstraff.
Journalister som rapporterat från oroligheterna har arresterats, bland andra Mohammad Massa’ed som greps efter att ha tweetat om mörkläggningen av internet som myndigheterna genomförde i november.
Det är extra bekymmersamt att pressen i landet blivit måltavla för regimens repression, menar Amnesty, men också att representanter för etniska minoritetsgrupper valts ut som måltavlor och att studenter fängslats utan tillgång till advokat. Aktivisten Soha Mortezaei arresterades tillsammans med ett dussin andra studenter och har hotats med tortyr med hjälp av elchocker och att hon ska låsas in på ”mentalsjukhus”.
– Världen kan inte stå bredvid i tystnad medan iranska myndigheter fortsätter att begå brott mot mänskliga rättigheter i sin obarmhärtiga vilja att krossa avvikande åsikter”, säger Amnestys Philip Luther i rapporten.