Radar · Nyheter

Avtal om maktdelning tecknat i Sudan

Sudans militärjunta och landets proteströrelse har undertecknat ett avtal som är en del av den överenskommelse om maktdelning som nåddes mellan parterna nyligen.

Syftet med överenskommelsen är att föra landet till demokrati under en civil regering, vilket har varit ett krav från proteströrelsen sedan den tidigare presidenten Omar al-Bashir tvingades bort i april.

Undertecknandet lösgör det dödläge som haft sitt grepp om landet efter månader av rikstäckande massprotester.

Avtalet, som kallas en politisk deklaration, skrevs under i Khartum i närvaro av medlare från bland annat Afrikanska unionen och Etiopien efter en lång natts samtal, där en del detaljer har retts ut.

"Historiskt ögonblick"

Militärjuntans näst högste ledare Mohamed Hamdan Dagalo säger att undertecknandet är ett ”historiskt ögonblick” för Sudan. Mohamed Hamdan Dagalo styr även den fruktade RSF-milisen.

En ”ny och hoppingivande era av partnerskap mellan militären, RSF och ledare för den sudanesiska revolutionen” har börjat, sade han efter att ha skrivit under deklarationen.

Ibrahim al-Amin, en nyckelledare inom proteströrelsen, fyllde i: ”I dag har vi fullbordat den politiska deklarationen”.

Styret lämnas över

Det civil-militära övergångsstyre som enligt överenskommelsen ska inrättas kommer att bestå av sex civila och fem militära representanter. Under de första 21 månaderna av övergången ska en general leda styret. Därefter ska en civil representant ta över ledarskapet under de övriga 18 månaderna.
Parterna arbetar fortfarande med en så kallad konstitutionell deklaration, som väntas skrivas under på fredag.

Samtal för att komma överens om detaljerna i överenskommelsen från den 5 juli har skjutits upp flera gånger på begäran av protestledare.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV