Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Teknikjättar stäms av barnarbetares familjer

En ung man bär på en säck med blöt kobolt vid en urangruva i Kongo-Kinshasa.

Några av världens största it-bolag anklagas för delansvar i barnarbetares brutala villkor i Kongo-Kinshasa. Företagen stäms för att barn omkommit eller skadats när de jobbat med att vaska fram kobolt, en eftertraktad metall i it- och oljeindustrin.

Apple, Alphabet, Google, Dell, Microsoft och Tesla stäms i USA:s huvudstad Washington av International Rights Advocates. Rättighetsorganisationen företräder anhöriga till 14 barn som skadats eller förolyckats i gruvorna.

Några koboltgruvor finns i princip inte, kobolt är mestadels en biprodukt i annan gruvdrift, men över hälften av världsproduktionen kommer från Kongo-Kinshasa. Det är en eftertraktad metall som används i legeringar och i oljeindustrin. Men det mest uppmärksammade användningsområdet är uppladdningsbara batterier – vilket innebär att metallen finns i miljarder av de utpekade företagens produkter världen över.

Brittisk gruvbjässe

Några av familjerna bakom stämningen hävdar att deras barn arbetade illegalt i gruvor tillhörande det brittiska gruvbolaget Glencore, som säljer kobolt till Brysselbaserade Umicore. Det belgiska bolaget säljer sedan enligt stämningen metallen vidare till Apple, Google, Microsoft samt underleverantörer till Tesla och Dell.

Andra har barn som har arbetat i det kinesiskt ägda gruvbolaget Zhejiang Huayou Cobalt, som enligt stämningsansökan levererar till Apple, Dell och Microsoft.

Barnarbete är vanligt i det fattiga och konfliktdrabbade Kongo. Så har det varit i decennier, och det är alltså inte ett problem som skapats av mobiltelefoners och elbilars batterier. Men de utpekade företagen anklagas för att inte ha kontrollerat och reglerat sina leveranskedjor, utan i stället tjänat pengar på exploateringen.

Familjerna vill nu ha kompensation för bland annat tvångsarbete och känslomässigt lidande.

Snart ingen kobolt

Glencore svarar enligt brittiska The Guardian att kobolten i Kongo-Kinshasa är en biprodukt till gruvbolagets kopparproduktion och att företaget inte köper eller bearbetar bruten kobolt.

De andra företagen kommenterade inte omedelbart stämningen. Men åtminstone Tesla har publicerat en rapport om konfliktmineraler , där man hävdar att man efter noggrann utredning har kommit fram till att det inte finns sådana från Kongo i företagets bilar och batterier.

Tesla köper sin kobolt bland annat från en kanadensisk gruvstad som heter just Cobalt (kobolt på engelska). Och vd Elon Musk har sagt att i de uppdaterade batterier som snart lanseras inte finns någon kobolt alls.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV