Sopkrisen i Libanon ser inte ut att ha något slut, rapporterar Sveriges radio. Landet saknar en långsiktig plan för sophantering och många oroar sig nu för att de tillfälliga sophögarna utanför Beirut ska bli permanenta.
– De har tagit allt vi har. Vår strand, vårt vatten och till och med luften vi andas”, säger Sana Kadir som bor tre kilometer från en av Beiruts två avfallsdeponier, till Sveriges radio.
Avfallsdeponierna, som ligger på stränder i Costa Brava och Burj Hammoud söder och norr om Beirut, öppnade för snart fyra år sen som en temporär lösning på huvudstadens problem med sophanteringen. Då dränktes Beiruts gator av sopor efter att protester fått den dåvarande deponin att stänga – tolv år efter utsatt stängningsdatum, rapporterar Sveriges radio.
Enligt forskning från American University of Beirut produceras omkring två och en halv miljon ton sopor varje år i Beirut. Runt 85 procent läggs på deponier eller dumpas ute i naturen på någon av de hundratals informella soptipparna runt om i landet.
Det handlar till största del om organiskt avfall, men även papper, plast, metall och glas. Forskning visar på både förorenat lakvatten som når Medelhavet och giftig rök från sopbränningarna som sker när mer plats behövs.