Startsida - Nyheter

Zoom

Rekordstort hotell ska inspirera till samexistens med småkryp

Lina Hirsch, trädgårdsingenjör i Slottsträdgården och en av initiativtagarna till det rekordstora insektshotell som invigs under torsdagen.

Senaste åren har larm om insektsdöd duggat tätt. Samtidigt har forskare och eldsjälar kraftsamlat för att sätta strålkastarljuset på de små krypen. Det färskaste bidraget – världens största hotell för alltifrån tvestjärtar till solitärbin – invigs i Malmö i dag.

Klamp, klamp, klamp. Pålar körs ned i jorden i Slottsträdgården i Malmö. De sista förberedelserna inför invigningen av Malmös senaste hotellsatsning.

Ett 47 meter lång boning på 25 kubikmeter med plats för en myriad av kryp.

– Det gäller att ha buffén redo, säger Lina Hirsch, trädgårdsingenjör i Slottsträdgården och en av initiativtagarna till hotellet.

Hon förklarar att pålarna ska bindas samman för att skydda de tusentals lökar som redan är nedkörda i marken framför hotellbyggnaden. När insekterna vaknar till våren blir lökarna deras första smak på livet, innan de kan gå vidare och avsmaka resten av trädgården som blommar succesivt ända fram till långt in på hösten.

–  Spindlar, tvestjärtar, fjärilar, solitärbin, säger Lina Hirsch och radar upp några av de tänkta gästerna.

Inuti längan finns små kvadratformade boxar, bonade efter de olika arternas tycke och smak. Om spindlarna föredrar en svit täckt av löv, är solitärbina mer benägna att välja små håligheter i bamburör.

– Hotellet ser lika dant ut på baksidan för de som vill ha det lite mer skuggigt, säger Lina Hirsch.

Insektshotellet ger olika typer av boende på de två sidorna, en med mer sol för de insekter som föredrar det, den andra något mer skuggig för det småkryp som vill ha det mörkare och svalare. Foto: Ossian Sandin.

Idén till insektshotellet kläcktes för ett år sedan. Tillsammans med Linnéa Dickson som är trädgårdsmästare för Slottsträdgården började de båda spåna på hur ett insektshotell i trädgården kunde se ut och frågade sig – varför inte göra världens största?

– Vi vill väcka uppmärksamhet för insekternas betydelse för oss och de ekologiska systemen, säger Lina Hirsch, om varför de gav sig på ett rekordförsök.

Rapporter varnade för insectageddon

Något de små krypen kan tyckas vara i skriande behov av. De senaste åren har det kommit en rad larmrapporter om att antalet insekter är på kraftig nedgång. Den senaste är från i vintras där forskarna sammanfattade 73 vetenskapliga studier: Resultatet fick medier världen över att skriva om ”insectageddon”, då det varnades för att de små krypen snart kunde vara ett minne blott. En ny studie har sedan dess tonat ned hotet om en global insektskollaps men samtidigt betonat att antalet insekter är på tillbakagång på flera platser i världen.

Lina Herbertsson, forskar vid Lunds universitet och expert på vilda bin. Foto: Jimmy Hertzman.

Lina Herbertsson som är expert på solitärbin välkomnar alla ansatser som slår ett slag för bin och andra insekter, inte minst om det får människor att fatta intresse för de små krypen.

– Vi har ett stort inflytande över hur andra arter klarar sig, konstaterar hon.

Just solitärbin drabbas särskilt av människors framfart, då många av deras boplatser inte tas hänsyn till när gräsmattor klippts eller åkerkanter putsas, samtidigt som deras huvudföda – vildväxande blommor får allt mindre plats när betesmarker växer igen.

Även användande av bekämpningsmedel har visat sig påverka bina, där de bidödande neonikotinoider som nyligen förbjöds av EU bara är ett exempel.

– Nu vill alla rädda bina, nästa steg är att få upp människors ögon för alla småkryp, inte bara de som pollinerar. Daggmaskar bryter ned organiskt material, gråsuggor äter skadeinsekter. Det finns så många som glöms bort. De är viktiga för oss men förtjänar också en plats i den här världen för sin egen skull, säger Lina Herbertsson.

Vill inspirera

Lina Hirsch på Slottsträdgården hoppas att det nya insektshotellet blir en källa till inspiration och utgångspunkt för ett samtal om hur vi kan gynna både oss själva och småkrypen. De sistnämna hjälper exempelvis trädgårdsskötarna att hålla rent från bladlöss, samtidigt som de förra planterat ett överflöd av blommor, hållit sig borta från bekämpningsmedel och nu kan sägas ha byggt bort eventuell hemlöshet bland de små krypen.

– Det här är ett exempel på att vi kan förändra lokalt och bidra till en bättre värld, säger Lina Hirsch.

Slottsträdgården ligger mitt i Malmö och omfattar tolv tusen kvadratmeter. Den består av flera mindre trädgårdar och startades av föreningen Slottsträdgårdens vänner men drivs sedan 2003 av Malmö stad. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV