Stigande havsnivåer tvingar regeringen på Fiji i Stilla havet att flytta över 80 byar – med varierande resultat, rapporterar Klotet i Sveriges radio.
På Fiji, beläget omkring 2 000 km nordost om Nya Zeeland, har havshöjningen gått dubbelt så snabbt som världssnittet på 3 millimeter per år. Örikets regering har annonserat att över 80 byar kommer att behöva evakueras med anledning av havshöjningen, rapporterar Sveriges radios miljöprogram Klotet.
Bland de byar som redan evakuerats finns positiva och katastrofala exempel, enligt ny forskning. Till exempel har byn Denimanu, som byggdes på en lerslänt rasat efter våldsamma skyfall.
– Evakuering har potentialen att förbättra människors liv och vara en bra metod för klimatanpassning, men det kan också ha katastrofala följder, så det gäller att planera för kommande klimatrisker noga innan en evakuering sker, säger Annah Piggott-McKellar, miljöforskare vid Queenslands universitet till programmet.
I byn Vunidogoloa, som forskaren benämner som ett lyckat exempel på evakuering har stranden belagts med betong, byn har flyttats upp några kilometer inåt land, och befolkningen har fått statlig hjälp med ny försörjning genom bland annat trädplantering och fiskodling. 30 miljoner kronor har flytten av byns 30 hus kostat.
– Jag vet vad klimatförändringen för med sig, inte efter vetenskapliga studier, utan för att jag har levt här hela mitt liv, och sett havet stiga, säger Sailosi Ramatu, chef för Vunidogoloa, som evakuerades för fem år sen, till Klotet.