Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Bevattningsförbud i 26 kommuner

Det råder risk för vattenbrist i delar av landet, eftersom nivåerna i vattenmagasinen är under det normala.

I 26 av landets kommuner rådde det i fredags bevattningsförbud och i 37 av landets kommuner uppmanas till sparsamhet med vatten.

Grundvattentillgången är fortfarande bekymmersam på många håll efter flera år av onormalt liten nederbörd enligt branschorganisationen Svenskt Vatten.
I år ser det dock bättre ut än i fjol. 
– I fjol noterade vi flera bottenrekord vad gäller grundvattennivåerna. I år är läget inte alls lika illa, säger hydrogeolog Anna-Klara Elenström på myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) till Dagens samhälle..

I stora grundvattenmagasin ligger dock nivåerna under det normala i nästan hela Sverige, men östra Svealand och östra Götaland, inklusive Gotland, är nivåerna mycket under det normala.

När det gäller vattennivåerna från egen brunn ligger vattennivåerna under eller mycket under det normala i större delen av landet. Lägsta nivåer finns i sydvästra Svealand och större delen av Götaland.

– För att nivåerna ska fullas på till det normala krävs för de små magasinen väldigt mycket mer nederbörd en månad framåt. För de stora krävs det mycket mer nederbörd under flera månader, säger hydrogeolog Anna-Klara Elenström på myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) till Dagens samhälle.

På lång sikt kommer klimateffekten successivt att sänka grundvattennivåerna. Därför behöver vi vänja oss vid att hushålla med grundvattnet uppger Svenskt Vatten.

Den 9 augusti var det 26 kommuner i landet som hade utfärdat ett bevattningsförbud.  37 kommuner uppmanade sina invånare och besökare till vattenbesparing. Uppgifterna är inte heltäckande då knappt 200 av samtliga 290  har rapporterat sina åtgärder till branschorganisationen Svenskt Vatten.

Även om läget är oroande på sina håll har inga rapporter kommit in till Svenskt Vatten om att det i år är akut brist på vatten.

Aktuella bevattningsförbud

Förbuden gäller hela kommunen, om inte annat anges.

Borgholm kommun
Båstad kommun
Emmaboda kommun
Enköpings kommun (99 % av kommunen omfattas)
Flens kommun (gäller mellan kl 06 och 20)
Gotland
Hultsfred kommun
Högsby kommun
Katrineholms kommun (gäller mellan kl 06 och 20)
Mönsterås kommun
Mörbylånga kommun
Nyköpings kommun
Osby kommun
Sala kommun
Simrishamn kommun
Skinnskattebergs kommun
Tibro kommun
Tjörns kommun
Trosa kommun
Uppsala kommun (3 % av kommunen omfattas)
Valdemarsviks kommun (Delar av kommunen)
Vimmerby kommun (50 % av kommunen omfattas)
Vingåker kommun (gäller mellan kl 06 och 20)
Älmhult kommun (90 % av kommunen omfattas)
Östhammar kommun
Överkalix kommun

Källa: Svenskt Vatten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV