Delar av Venedig översvämmades när högvattnet nådde de högsta nivåerna på över 50 år. Borgmästaren planerar att utlysa nödläge för staden.
När högvattnet steg på tisdagen nådde Adriatiska havet nivåer som inte setts på över 50 år. Starka vindar drev på vågor som slog in över Markusplatsen. De exceptionellt höga nivåerna av ”acqua alta”, högvatten, nådde 187 centimeter över normal nivå under tisdagsförmiddagen.
”Vi ber regeringen om hjälp, kostnaderna kommer att bli höga. Det här är ett resultat av klimatförändringarna”, skriver stadens borgmästare Luigi Brugnaro på Twitter.
Han kommer att utlysa nödläge för staden, vilket skulle göra det möjligt att frigöra medel för att ta hand om följderna av översvämningen.
Den berömda Markusplatsen låg på tisdagen under mer än en meter vatten och Markuskyrkan svämmades över för sjätte gången på 1 200 år.
Sedan mätningarna inleddes 1923 har vattnet bara en gång tidigare, 1966, stått så högt i Venedig. Då nådde det 194 centimeter över normalnivån.
”Farhågorna vi hade för några timmar sedan har övergått till att göra en bedömning av hur stora skadorna är”, skriver Brugnaro vidare på Twitter och lägger till att översvämningen kommer att lämna ett permanent sår i staden.
En man från ön Pellestrina i Venediglagunen omkom under natten när han träffades av blixten när han använde en elektrisk vattenpump, meddelar räddningstjänsten.
På onsdagsmorgonen föll tidvattnet till 145 centimeter men väntas nå upp till 160 centimeter under dagen.