Efter den blodiga masskjutningen i Texas i USA tidigare i augusti väljer allt fler El Paso-bor att skaffa vapenlicens. Den 1 september kommer delstatens vapenlagar att luckras upp.
El Paso har en befolkning dominerad av människor med rötter i Latinamerika, och enligt polis riktade skytten Patrick Crusius in sig på latinamerikaner när han öppnade eld i en Walmartbutik den 3 augusti och dödade 22 personer.
35-åriga Guadalupe Segovia, som tar en helgkurs tillsammans med sina två barn, säger att hennes make länge bett henne att skaffa licens för vapen som kan bäras under kläderna eller i handväskan. Attacken gjorde att hon bestämde sig för att delta i kursen – men hon efterlyser också strängare vapenlagar.
– Jag kommer fortfarande att vara rädd, även när jag bär ett vapen, säger hon.
– Jag tycker att vapen ska vara ett privilegium och för säkerhet, inte för att gå och döda människor.
Enligt kursens föreståndare Michael McIntyre, som också äger en vapenbutik, har försäljningen dubblerats sedan skjutningen. Helgens kurser lockade 50 personer om dagen jämfört med vanligtvis runt sju, uppger McIntyre.
– Vi hade faktiskt två personer som köpte vapen som var i Walmartbutiken dagen för skjutningen, säger han.
Texas vapenlagar kommer med stöd från den amerikanska vapenlobbyn NRA att luckras upp den 1 september. Då blir det bland annat lagligt att bära skjutvapen i kyrkor, ett förbud som infördes efter att 26 människor sköts till döds under en gudstjänst i Sutherland Springs 2017.
Fakta: USA och skjutvapen
Amerikaners rätt att bära vapen slås fast i det andra tillägget till USA:s författning, som antogs 1791. Denna rätt bekräftades som en ”garanti av den personliga rätten att äga ett vapen” i ett beslut av USA:s högsta domstol 2008.
Landets delstater har dock olika lagar när det gäller försäljning (eller begränsning av försäljning), registrering, förvaring, åldersgränser och annat som rör vapeninnehav.
Generellt anses republikanska politiker vara mer vapenvänliga medan flera demokrater har försökt att skärpa vapenlagarna. En viktig aktör i sammanhanget är den mäktiga vapenlobbyorganisationen National Rifle Association (NRA).
2018 uppgav 43 procent av amerikanerna att det fanns ett skjutvapen i deras hem, enligt opinionsinstitutet Gallup.
I nuläget uppges 270 miljoner skjutvapen vara i omlopp i USA.
Källor: The New York Times, Axios, NRA, Gallup, med flera.