På Hammarby Sjöstadsverks unika forsknings- och demonstrationsanläggning utvecklas tekniker för att rena och återanvända avloppsvatten.
– Vattenfrågorna är globala. Vi måste alla jobba tillsammans för att hitta långsiktigt hållbara lösningar som är både kostnadseffektiva, miljösmarta och som går att skala upp. De länder som har kommit längre kan hjälpa andra länder genom att visa på lösningar och innovativa system för en hållbar vattenhantering, säger Indiens vattenminister Gajendra Singh Shekhawat, som besökte anläggningen för några dagar sedan till IVL.
En viktig inriktning för forskningen handlar om återanvändning av renat avloppsvatten. I länder som Indien som håller på att tömma sina grundvattenreserver kan det bli nödvändigt i framtiden. IVL har tidigare visat att med rätt teknik kan avloppsvatten återvinnas både kostnadseffektivt och så att det blir så rent att det kan återföras till grundvattnet eller återanvändas inom jordbruk och industri.
– Med klimatförändringarna kan vi vänta oss att vattenbristen blir värre i framtiden och fler länder kommer att drabbas. Vi måste lösa vattenproblemen på ett mer progressivt sätt, säger Östen Ekengren, vice vd på IVL Svenska Miljöinstitutet.
– Det handlar om att tänka om och se avloppsvattnet som en resurs. Om vi kan omvandla reningsverken till att istället bli produktionsanläggningar för både rent vatten, bioenergi och närsalter som kan återföras till naturen, då har vi en vattenreningsteknik för ett hållbart samhälle, säger Östen Ekengren.