Regeringen har beslutat att ta bort kravet på personnummer och fullständigt namn på polislegitimationen och andra tjänstekort. Inrikesminister Mikael Damberg (S) kallar förslagen ”balanserade” och uppger att det ska gå att ta reda på vem som har utövat myndighet.
Såväl Polismyndigheten och Polisförbundet har tryckt på regeringen för att anonymisera myndigheters tjänstekort. Orsaken uppges vara oro bland poliser och andra myndighetsanställda att till exempel bli kartlagda av kriminella och utsättas för påtryckningar.
Mikael Damberg uppger nu till Polistidningen att kravet på personnummer och fullständigt namn i tjänstekort tas bort. Förslaget har varit ute på remiss och hans ambition är att de nya reglerna ska börja gälla i början av nästa år.
Angående att skyddet för poliser måste vägas mot allmänhetens intresse av att kunna identifiera myndighetsutövare säger inrikesministern följande till Polistidningen:
– Jag tycker att de här förslagen är balanserade, och fungerar så att man också ska kunna ta reda på vem som har utövat myndighet. Men en polis i yttre tjänst ska inte behöva sätta upp sitt personnummer i ansiktet på alla människor.
Enligt Polismyndighetens förslag ska det gå att identifiera polisen genom tjänstekortsnumret.
Men Advokatsamfundet är kritiska mot en utveckling där det försvåras för allmänheten att ta reda på en polisanställds namn.
– Grundprincipen är att den som är satt att utöva våldsmonopol, som kan använda tvångsmedel, måste kunna identifieras. Om det här är ett steg i riktning mot en viss anonymitet så ställer jag mig väldigt skeptisk till det ur ett rättssäkerhetsperspektiv, sa Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander till Sveriges Radio i oktober, apropå förslaget.
Det fackliga Polisförbundet ville gå ett steg längre och anonymisera anmälningar och annan dokumentation som poliser upprättar i tjänsten.
Damberg uppger att han är öppen för att titta även på det men att det är ”mer komplicerat” och ”en grundläggande princip i Myndighetssverige att alltid kunna få veta vem som har fattat ett beslut”.
Polismyndighetens förslag
Polismyndigheten gjort en framställan till regeringen om en ändring i förordningen om tjänstekort. Ett av önskemålen är att regeringen ska slopa kravet på fullständigt namn och personnummer på tjänstekortet.
Polismyndigheten skriver att kravet på öppenhet i offentlig maktutövning talar emot den föreslagna förändringen då det blir ”…svårare för den som blir föremål för en myndighetsåtgärd att identifiera tjänstemannen” men menar att det är tillräckligt att ha ett kort där personnummer och fullständigt namn ersätts med exempelvis initialen i tilltalsnamnet och ett efternamn.
Den som känner sig felaktigt behandlad av en polis ska kunna identifiera personen i efterhand genom att kontakta Polismyndigheten och uppge kortnumret på det kort som visades upp.
Källa: Polismyndigheten, Polistidningen