Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Kritiserad medborgarskapslag godkänd i Indien

Demonstranter visar sitt missnöje med den nya lagstiftningen CAB, "Citizenship Amendment Bill" i staden Gauhati.

Indiens lagstiftare har godkänt en lag som ger flyktingar från några av landets grannländer medborgarskap om de har kommit till Indien före 2015. Men lagen gäller inte muslimer.

Buddhister, hinduer, kristna, jainister, sikher och parser som flytt från Pakistan, Bangladesh och Afghanistan. Alla kan de få bli indiska medborgare om de flytt innan 2015. Landet leds sedan maj i år av en nationalistiskt dominerad regering. Premiärminister Narendra Modi säger att lagen innebär ett ”landmärke” för Indien och att den kommer att ”lindra lidandet för många av dem som har förföljts under många år”.

Trots att lagen inte inkluderar muslimer menar regeringens företrädare att det inte är en lag som riktar sig mot muslimer eftersom de redan existerande vägarna till medborgarskap finns kvar. Vem som helst kan bli medborgare den vägen, menar man.

Lagen kommer med största sannolikhet att granskas av rättsväsendet.

– I dag är en svart dag i Indiens konstitutionella historia, säger Sonia Gandhi från Kongresspartiet som är i opposition, till The Guardian.

– Godkännandet av tillägget till medborgarskapslagstiftningen innebär en seger för trångsynta och bigotta krafter över Indiens pluralism, fortsätter hon.

Massiva protester

Förändringen av lagstiftningen ledde genast till protester, främst i nordöstra Indien. Demonstranterna är oroliga för att migranter som kommit till landet olagligt kommer att söka sig till regionen och innebära ett hot mot ursprungsbefolkningen där. Utegångsförbud har utfärdats på flera ställen, men kritiker av lagen har trotsat förbudet och blockerar vägar och järnvägar och demonstrerar öppet. Polis rapporteras ha avfyrat gummikulor mot dem och ska ha använt tårgas.

– Det är, utan överdrift den farligaste tänkbara lagstiftningen vi har eftersom den syftar till att förstöra själva grunden för Indiens grundlag, säger den indiska människorättsaktivisten Harsh Mander till CNN.

Mander menar att den nya lagen är ett mycket hårt slag mot landets sekulära värderingar.

Hindunationalistisk agenda

Motståndare till lagen säger att den är ytterligare ett steg i en utveckling där hindunationalistiska krafter i regeringen inskränker den muslimska befolkningens rättigheter. I augusti i år tog man ifrån de muslimskt dominerade delstaterna Kashmir och Jammu deras autonomi och i november gav landets högsta domstol tillstånd för ett hinduiskt tempel på en plats som är lika betydelsefull för muslimer som för hinduer.

Konflikterna kring en helig plats i staden Ayodya i delstaten Uttar Pradesh har rasat länge. 1992 förstördes där en muslimsk moské från 1500-talet av högernationalister. Förstörelsen av Babri Masjid-moskén ledde till de värsta våldsamheter man har genomlevt i Indien sedan självständigheten. 2000 människor dog i landsomfattande upplopp och protester.

Under senare år har landet drabbats av rena lynchningar av minoritetsföreträdare. Inrikesminister Amit Shah har kallat muslimska invandrare och flyktingar från Bangladesh för ”termiter” och har lovat att se till att Indien rensas från dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV