Proteströrelsen i Hongkong har ställt in alla demonstrationer under onsdagen, till minne av attackerna i USA 2001.
Samtidigt påstår en kinesisk statlig tidning att radikala aktivister planerar terrorattacker.
”I solidaritet mot terrorism kommer alla former av protester i Hongkong att ställas in den 11 september, vid sidan av eventuellt sjungande och skanderande”, skriver proteströrelsen i ett uttalande.
Hongkong har skakats av månader av stundtals våldsamma protester, utlösta av ilska mot planerad lagstiftning som skulle tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Förslaget har sedan dess dragits tillbaka men protesterna har breddats med krav om demokratireformer och att Peking lämnar staden ifred.
Även Hongkongupplagan av den engelskspråkiga statliga kinesiska tidningen China Daily lyfter fram 11 september-attackerna i USA – men i syfte att i stället smutskasta proteströrelsen. Tidningen skriver i ett inlägg på sin Facebooksida att ”fanatiska regeringsmotståndare planerar omfattande terrorattacker, däribland att spränga gasledningar, i Hongkong den 11 september”. Tidningen påstår att informationen kommer från radikala demonstranters chattgrupper.
– Vi behöver inte ens göra en faktakoll för att veta att detta är falska nyheter, säger den 24-åriga aktivisten Michael till Reuters angående China Dailys inlägg.
Samtidigt befinner sig den framträdande aktivisten Joshua Wong i Tyskland där han vädjar om stöd för proteströrelsens sak.
– Hongkong är det nya Berlin i det nya kalla kriget. Jag ber er att stå enade med Hongkongs folk, sade Wong vid en presskonferens i den tyska huvudstaden under onsdagen.
Hongkong
Hongkong är en särskild administrativ region (SAR) i Kina och har ett separat rättssystem.
Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast i principen ”ett land, två system”. Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.
Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.
TT