Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Ex-ministern: ”En ekologisk vision måste vara global”

Oscar Rivas fick Goldman Environmental Prize 2000, tillsammans med Elias Diaz Peña för deras arbete med att skydda Paranáfloden och Paraguayfloden.

Miljörörelsen i Paraguay mobiliserar nu för att få politisk makt. Det säger Oscar Rivas, prisad miljöaktivist och tidigare miljöminister i befrielseteologen Fernando Lugos störtade regering.

Valet i augusti 2008 innebar en jordbävning i Paraguays politiska landskap. I sextio år hade det konservativa Coloradopartiet dominerat landet, mellan 1954 och 1989 genom diktatorn Alfredo Stroessner.

Nu hade väljarna gett den före detta prästen och befrielseteologen Fernando Lugo sina röster. Arkitekten och universitetsläraren Oscar Rivas hade tidigare prisats för sina insatser för att skydda världens största våtmarker och handplockades som miljöminister.

– Jag hade fullt stöd av Fernando Lugo. Då ser jag mig själv ändå som en radikal ekolog, säger han till Syre under en blixtvisit i Malmö.

Arbetade för att skydda miljön

I fyra år höll Fernando Lugos styre. Men i juni 2012 avsattes han i vad som beskrivits som en statskupp.

– Vi satte stopp för GMO, började restaurera våra vattentillgångar och hejdade avskogningen. Men vi tilläts inte fortsätta, säger Oscar Rivas lakoniskt.

 När Fernando Lugo avsattes 2012 utlöste det en våg av protester. FOTO: TT/AP.

Fernando Lugo är kvar som en populär senator – och Oscar Rivas hoppas att han beslutar sig för att ställa upp inför presidentvalet 2023. Själv har han påbörjat processen för att miljörörelsen  Movimiento Ecologista Verde som han är ordförande för, ska kunna bli ett parti.

– Den stora utmaningen för en rörelse som ger sig in i kampen om makten är att medborgarna inte längre tror på politikens möjligheter att åstadkomma förändring, säger Oscar Rivas.

Men miljörörelserna har en fördel, tror han. Genom att under lång tid ha stått upp för miljön, kan de vinna väljarnas förtroende.

– Miljöfrågorna är något alla har inpå skinnet. Genom att ha ett ekologiskt perspektiv kan vi rädda politiken som en konst att arbeta för människans bästa.

Något som för Oscar Rivas innebär att människan lever i samklang med sin omgivning.

– Det handlar om att utveckla landet i harmoni med den miljö vi lever i, säger han.

"Var som att styra med tvångströja"

Samtidigt räcker det inte med att vinna den politiska makten, fortsätter Oscar Rivas. Åren som miljöminister lärde honom det. Trots starkt stöd från den sittande presidenten – beskriver han tiden som att ha en tvångströja på sig. Direktiv från Världsbanken och IMF satte ramarna och många av de miljöproblem regeringen tampades med låg långt bortom landets gränser.

– Vi som lever i de södra ekosystemen lider av beslut vi inte tagit, säger han.

Klimatförändringarna är det tydligaste beviset på det, tycker Oscar Rivas.

– Det är ett mönster som går igen över hela världen, de fattigaste drabbas hårdast av de rikas utsläpp.

Därför efterlyser han en global rörelse av miljöpartier.

– En ekologisk vision måste vara global, den kan inte nöja sig med att vara lokal. Att endast prata om ett grönt parti i Paraguay och ett annat i Tyskland saknar mening, även om vi så klart måste utforma lokala svar på frågorna är de i sin natur globala. Vi måste utforma en gemensam agenda för moder jord.

"Vi spelar rysk roulette"

Ett stort hopp ser han i den rörelse som Greta Thunberg gett upphov till. Bara i Paraguay har hennes kamp resulterat i att över 50 000 tusen ungdomar gått ut och krävt förändring. Därför ser han ett starkt momentum för en omställning mot ett samhälle grundat i ekologiska principer.

– Jag påbörjade min aktivism under förberedelserna till klimattopmötet i Rio 1992, då var det omöjligt att tänka sig det scenario vi har i dag. Men vi spelar rysk roulett, när som helst kan vi förlora chansen att hinna göra något i tid.

Syre: Vad betydde det för miljörörelserna i Sydamerika att COP25 flyttades från Santiago de Chile till Madrid?

–En förlorad möjlighet, det skulle bli det latinamerikanska COP och det första på kontinenten under Parisavtalet. Här finns mycket för världen att lära, inte minst från ursprungsbefolkningen. I både Ecuador och Bolivia finns de andinska kulturernas koncept om Buen vivir inskrivet. Det finns också mycket att lära från ursprungsbefolkningen i regnskogen och de starka sociala rörelserna. Så det var en stor förlust, tyvärr.

Buen Vivir är ett koncept inom de Quechua-talande andinska kulturerna som utgår ifrån principer som bygger på en harmoni mellan människa och natur.

Paraguays historia

Paraguay blev självständigt från Spanien 1811. Sedan dess har landet härjats av krig, politiska konflikter, fattigdom och korruption. Den tyngsta motgången var trippelallianskriget 1864–1870 då Paraguay förlorade territorium till grannländerna Brasilien och Argentina. Efter ett inbördeskrig 1947 kopplade Coloradopartiet greppet om makten. General Alfredo Stroessner genomförde sedan en militärkupp och behöll presidentposten i landet fram till 1989, under Colorado-partiets fana. Sedan Stroessner hade störtats infördes demokrati i landet. Colorado var dock det statsbärande partiet fram till 2008. Partierna Colorado och Liberal stod bakom avsättningen av president Fernando Lugo, som valdes 2008.
FAKTA: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV