I dag är det vegandagen, för 25:e gången i ordningen. Aldrig tidigare har rörelsen haft ett framgångsrikare år bakom sig. 2019 är året då vegantrenden formligen exploderade i världen och till och med började hitta in i de svenska folkhemmen.
Håller veganism på att bli Svensson? Frågan är befogad, i synnerhet när det handlar om mat. Tidigare denna månad utsågs Anammas formbara veganska färs till årets dagligvara i Sverige och under hösten har hyllorna och frysdiskarna i matbutikerna fyllts upp med mängder av veganska nyheter. Samtidigt har snabbmatskedjorna försökt överträffa varandra i veganska alternativ medan hajpade havremjölksföretaget Oatly retat upp mjölkjätten Arla genom sin största och mest påkostade annonseringskampanj någonsin.
– Tidigare fick man lite av kufstämpel på sig men nu verkar det vara hur trendigt som helst. Förr kanske folk inte ens ville umgås med en vegan men nu vill de själva utropa att de är veganer, trots att de inte fullföljer det till hundra procent, säger Ulla Troëng, ordförande i Veganföreningen, till djurrättssajten Anlib.
Förr kanske folk inte ens ville umgås med en vegan men nu vill de själva utropa att de är veganer.
Siffror som Jordbruksverket publicerade i våras visar att svenskarna de facto äter mindre kött än på tio år. Under 2018 sjönk konsumtionen för andra året i rad, då svenskarna under fjolåret konsumerade 83,5 kg per person. Det är 2,2 kg mindre än 2017.
Uppdaterade kostråd i Kanada
Men det är inte bara i Sverige som veganismen tagit monsterkliv under 2019, trenden är global. I januari uppdaterade Kanada kostråden till sina medborgare, som rekommenderas äta mer växtbaserade livsmedel i form av grönsaker, bönor och tofu, och samtidigt sänka konsumtionen av mejeriprodukter, ägg, kött och fisk.
I USA och Storbritannien har snabbmatsjätten KFC börjat servera veganska alternativ medan de stora internationella burgarkedjorna i många länder lanserat helt veganska burgare och enligt en analys från i juni av matindustriorganisationen Dining Alliance har försäljningen av köttalternativ i amerikanska restauranger ökat med 268 procent i år jämfört med i fjol. Dessutom har vegandokumentären The Game Changers, som inga mindre än Arnold Schwarzenegger, James Cameron och Jackie Chan står bakom, tagit sin in på både vita duken och i Netflix utbud.
Att välja bättre och mer hållbara dieter är ett av de viktigaste sätten för människor att förbättra sin hälsa och samtidigt hjälpa till att skydda miljön.
Kött och charkvaror absolut sämst
I september pekade FN:s klimatpanel ut en omställning till en grönare kost och en drastisk minskning av köttätandet som en absolut nödvändighet för att vi ska stoppa utsläppskurvan från att fortsätta stegra, och i en helt färsk studie från forskare vid Oxforduniversitetet fann man att kost med hela vegetabilier är mest gynnsamt ur både hälso- och miljösynpunkt, och absolut sämst är rött kött och charkvaror. Charkvaror har till exempel 40 gånger större negativ påverkan på miljön jämfört med grönsaker och ökar risken för förtida död med 40 procent, skriver Läkare för framtiden.
– Att fortsätta äta som vi gör är ett hot mot vår egen hälsa och försämrar situationen när det kommer till vår planets klimat, ekosystem och vattenresurser. Att välja bättre och mer hållbara dieter är ett av de viktigaste sätten för människor att förbättra sin hälsa och samtidigt hjälpa till att skydda miljön, säger Michael Clark, vid University of Oxford, som ledde forskningen, till The Guardian.
Uppvisade stora hälsoförbättringar
I en annan studie, från september i år, som publicerats i tidskriften Nutrients, kunde forskare från amerikanska Rochesteruniversitetet visa att personer som fått råd om att äta en helt växtbaserad kost bestående av hela vegetabilier och fri från processade livsmedel uppvisade stora hälsoförbättringar.
Totalt deltog 79 personer i studien som pågick i åtta veckor. Vikt, blodtryck och hälsomarkörer i blodet mättes vid studiens start samt slut och visade på signifikanta förbättringar inom samtliga uppmätta områden.
På svenska Livsmedelsverkets hemsida går det dessutom att läsa: ”Det finns stora hälsovinster med att äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter och annan mat från växtriket. Vegetarianer löper till exempel mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer.”
World Vegan Day, som är vegandagens internationella namn, startades den 1 november 1994 av Louise Wallis, ordförande i den brittiska delen av Vegan Society, ett samfund bildat redan 1944.