Demonstranter har återigen intagit Hongkongs gator, nu i samband med att årsdagen av stadens överlämnande från Storbritannien till Kina 1997 uppmärksammas. Batongslag och pepparsprej mötte demonstranterna, som försöker storma byggnaden där regionens lagstiftande råd har sitt säte.
Måndagens protester koncentrerades inledningsvis kring en flaggceremoni där flera skadades och greps. Åtminstone en demonstrant ska ha setts blöda från huvudet. 13 poliser ska även ha skadats i sammandrabbningarna med demonstranter.
Med hjälp av någon form av metallvagn har demonstranterna försökt ta sig in i byggnaden där det lagstiftande rådet sitter. Flera fönster ska ha krossats.
Fortsatta protester
Protesterna har redan pågått i flera veckor. De började när ett lagförslag som skulle göra det möjligt att lämna ut brottslingar till bland annat Fastlandskina presenterades. Lagförslaget har dragits tillbaka men protesterna har fortsatt, och utvecklats till ett mer allmänt missnöje med Hongkongstyret och dess högsta politiker Carrie Lam.
– Vad som än händer kommer vi inte att tappa hoppet, säger den 22-årige demonstranten Jason Chan.
Lam, som hållit sig borta från rampljuset de senaste veckorna, medverkade vid flaggceremonin. Men både hon och andra högt uppsatta höll sig inomhus på grund av ”dåligt väder”.
"Konflikter och dispyter"
Något liknande har aldrig tidigare inträffat under de 22 år som dagen har högtidlighållits.
– Det som har hänt under de senaste månaderna har orsakat konflikter och dispyter mellan styret och invånarna. Det har fått mig att fullt ut förstå att som politiker måste jag vara mer medveten och bättre förstå människors känslor, sa Carrie Lam under ceremonin.
TT
Fakta: Hongkong
Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och ett av världens mest tätbefolkade områden med fler än 7 miljoner invånare. Under 1900-talet, när Hongkong ännu lydde under Storbritannien, utvecklades det till ett av världens största finansiella nav.
Styret över Hongkong överlämnades till Kina 1997. Den kommunistiska fastlandsregeringen meddelade att principen ”ett land – två system” skulle gälla i 50 år, vilket innebär att Hongkong är delvis självstyrande med större press- och yttrandefrihet och en i högre grad öppen marknadsekonomi. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.
Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.
Under senare år har missnöjet med inskränkningar i Hongkongs system yttrat sig allt oftare. I den så kallade paraplyrevolutionen 2014 demonstrerade hundratusentals människor för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val. Detta organ infördes trots protesterna.
Källor: NE, The Guardian, AFP