Honduras är ett av de länder som påverkas starkast av klimatkrisen och extrem väderlek. Stigande nivåer av havsvatten hotar att förstöra hela samhällen längs med kusten.
Mellan 1998 och 2017 var Honduras det land som mest påverkades av extrema väder såsom översvämningar, stormar, torka och bränder, skriver The Guardian. Stormen Mitch dödade minst 8000 personer 1998. Det triggade migration till USA och en enorm ekonomisk tillbakagång. Trots detta är enbart 0,5 procent av statsbudgeten avsedd för att bekämpa och möta klimatkrisen och miljövänliga åtgärder. År 2010 var motsvarande siffra 1,2 procent.
Längs med kusten hotas traditionella fisk- och räkodlingar. Befolkningen här vittnar om att de månad för månad tvingas flytta ett par meter längre från havet.
– Varje år kommer havet närmare och vattnet stiger. Jag tror vi har ett år, kanske, innan havet tar oss också, säger Eric Pineda, som driver en restaurang nära havet i Honduras, till The Guardian.
Stora problem
Trots den allt mer akuta situationen och de påtagliga konsekvenserna faller investeringar som ska förbättra insatser som räddar klimatet. Samtidigt har även sociala och politiska konflikter ökat sedan 2009, när man skulle bygga till exempel dammar och gruvor.
Berta Caceres, en prisbelönt milöaktivis, mördades 2016 efter att ha opponerat sig mot en vattenkraftsdamm vid floden Gualcarque, som länge varit livgivande för det inhemska Lenca-folket för mat, vatten och mediciner.
Enligt Raul Pacheco-Vega, forskare inom miljöpolitik i Mexiko, är tillgången på vatten avgörande. Sambandet mellan regering och klimatkris måste se till att säkra tillgången på vatten för alla, eftersom det är en politisk fråga att se till att alla har rent dricksvatten – inte bara de med pengar. Situationen får många att ge upp, och välja att migrera i hopp om ett bättre liv någon annanstans.
Sedan i oktober 2016 har en halv miljon invånare från Honduras valt att lämna landet, enligt amerikansk och mexikansk statistik.