Tre företag som säljer sportkläder i Sverige har börjat fasa ut plagg som innehåller silver och ytterligare två planerar att göra det. Kläder med silver marknadsförs som luktfria, men när kläderna tvättas hamnar silvret i naturen och blir ett miljögift.
– För att vi ska kunna klara våra vattendrag och miljön behöver vi på sikt halvera silvermängden som kommer till våra svenska reningsverk. Samtidigt vet vi att den största kända källan är silverbehandlade kläder, säger Anders Finnson, miljöexpert vid branschorganisationen Svenskt vatten.
Efter att ha gjort en enkät bland 13 stora sportkedjor ger han bara fem betyget godkänt. Haglöfs har fasat ut alla kläder med tillsatt silver. Fitnessbutiken och Stadium har påbörjat utfasningen, medan Addnature och Peak Performance har påbörjat planeringen för utfasning.
Adidas fortsätter
Bland dem som får underkänt har flertalet låtit bli att svara på Svenskt vattens enkät. Adidas svarade att man kommer att fortsätta sälja kläder med silver.
Företaget skriver i en mejlkommentar till TT att Adidas använder silver i vissa produkter på grund av dess antibakteriella egenskaper och att detta är tillåtet enligt EU:s biocidförordning.
– Vi kan inte vänta på lagstiftningen. Precis som vi gjort med PFAS och triclosan så driver vi på genom att få butikerna att fasa ut farliga ämnen, säger Anders Finnson.
Sköljs bort
Problemet med silvret är att det inte stannar i kläderna – efter tio tvättar har 70 procent sköljts bort ur kläderna, enligt Svenskt vattens testresultat.
Svenskt vattens tvättråd för sådana kläder är därför drastiskt: Tvätta kläderna för hand, samla tvättvattnet i dunkar och ta dem till återvinningsstationens avdelning för farligt avfall.
Alternativet, att silvret följer med avloppsvattnet, innebär att en del av det i slutänden hamnar på havs- och sjöbottnar, för reningsverken kan inte avskilja allt silver.
Giftigare än kvicksilver
Med tiden ökar mängden silver i bottensedimenten, där yngel, ägg, bakterier, kräftdjur och borstmaskar kan ta skada – bottenlevande djur som är föda till fiskar.
– Silverhalten ökar successivt i bottensedimenten. I en miljö med mycket organiskt material börjar jonerna vandra och silverjonen i sig är giftigare än kvicksilverjonen för vattenlevande organismer, säger Anders Finnson.
Han är övertygad om att lagstiftningsarbetet på sikt kommer att hinna ikapp, så att silvertillsatser i kläder förbjuds. EU har en biocidförordning, som innebär att potentiella miljögifter ska riskbedömas innan de kan förbjudas.
– Det finns 16-17 olika silverföreningar som används i konsumentprodukter. Det är skärbrädor, det är kläder – vi har till och med hittat bebiskläder med silver. Varför nu inte bebisen ska få dofta?
"Rullar långsamt"
Dessa silverföreningar gås nu igenom och riskbedöms, en efter en.
– Nu rullar maskineriet, men det rullar långsamt och vi ville ta tag i det här problemet innan lagstiftningen hinner dit, för det vet vi inte riktigt om det är om fem eller tio år.
Svenskt vatten driver också på för att märkningen ska bli tydligare för att konsumenter ska kunna göra ett medvetet val. Tidigare i höst anmäldes därför flera företag till Kemikalieinspektionen för bristande märkning.
Silverbehandlade kläder ska vara märkta på lättläst svenska. Det ska framgå att plagget innehåller en biocidprodukt och vilket som är det aktiva ämnet, till exempel silverzeolit. Det ska också framgå varför plagget behandlats med en biocid och märkningen ska vara gjord så att den finns kvar efter att varan börjat användas.
Fakta: Silver kan vara giftigt
Silver är klassat som en biocid, det vill säga ett ämne som kan döda levande organismer.
Det används bland annat i träningskläder på grund av bakteriedödande egenskaper.
Vid tvätt av kläder som är silverbehandlade läcker silver ut i avloppsnätet. Läckaget är mellan 31 och 90 procent på tio tvättar.
Reningsverken kan bara avskilja cirka 90 procent av silvret, resten åker ut i naturen.
Silverföreningarna ansamlas på sjö- och havsbottnar. Om de reagerar med andra ämnen frigörs silverjoner, som är giftiga för bottenlevande organismer.
Därför anser Svenskt vatten att sådana kläder bör tvättas för hand och att tvättvattnet ska hanteras som miljöfarligt avfall.
Svenskt vatten är en branschorganisation för 300 VA-företag och kommuner som distribuerar dricksvatten och renar avloppsvatten.
Källa: Svenskt vatten