Efter återkommande problem med myndigheterna väljer de humanitära organisationerna som drivit räddningsverksamhet med Aquarius att lägga ner verksamheten med fartyget.
Sök- och räddningsverksamheten med fartyget Aquarius, som Läkare utan gränser och SOS Mediterranee utfört för migranter i sjönöd på Medelhavet, läggs ner, meddelar organisationerna.
– Det är inget brott att rädda liv men de senaste 18 månaderna har humanitära insatser på Medelhavet misstänkliggjorts och attackerats på ett sätt som saknar motstycke och som mer påminner om repressiva staters agerande. Med resten av EU-ländernas goda minne har Italien gjort allt de kunnat för att blockera våra sök- och räddningsinsatser och få vårt arbete att framstå som kriminell verksamhet, säger Anna Sjöblom, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i Sverige, i ett pressmeddelande.
I slutet på november, vilket vi rapporterade om, begärde italienska myndigheter att fartyget skulle tas i beslag på grund av olaglig avfallshantering. Och sedan i augusti har först Gibraltar och därefter Panama dragit in fartygets registrering (så det inte kan segla under deras flagg), efter påtryckningar från Italien, enligt organisationerna.
Italienska tidningen Il Giornale har rapporterat om Aquarius och inrikesministern Matteo Salvinis ökande irritation: ”Smugglare, människohandlare och icke-statliga organisationer måste stoppas. Men framför allt måste de respektera reglerna. Vilket Aquarius 2 inte gör.” Han säger också att hjälpfartyget har hindrat libyska kustbevakningens arbete och har vägrat att samarbeta.
SOS Mediterranee meddelar dock att de förbereder sig för att återuppta sin verksamhet i början på 2019 och letar aktivt efter ett nytt fartyg.