En kongolesisk överste har gripits för att förhöras i utredningen av mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán. Inrikesministern får inte kommentera gripandet, men medger att även landets militärer begår brott.
Överste Jean de Dieu Mambweni greps på torsdagen, bekräftar åklagaren Timothee Mukuntu för TT. Mambweni är inte formellt anklagad och kommer att hållas frihetsberövad så länge det är nödvändigt för att föra utredningen framåt.
– Han är gripen för fortsatta utredningar. Exakt vad han är misstänkt för kan vi säga först efter utredningarna, säger Mukuntu till TT.
SVT:s Uppdrag granskning avslöjade nyligen att en officiell FN-rapport om morden inte tagit med information som pekar mot att den kongolesiska staten kan ha varit inblandad. Jean de Dieu Mambweni är en av de militärer som pekats ut som möjligen inblandad. I de läckta dokumenten finns loggar över mobiltrafik som bland annat visar att Mambweni varit i flitig kontakt med flera andra personer som pekas ut i FN:s hemliga utredning.
"Även armén begår brott"
Kongo-Kinshasas inrikesminister Lambert Mende säger till TT att han i sin roll som regeringsföreträdare inte tillåts kommentera enskilda pågående rättsfall, och därmed inte heller gripandet av Mambweni.
– Rättvisan måste få ha sin gång, säger han på telefon.
Men på en generell fråga om anklagelserna att den kongolesiska militären begått övergrepp i bland annat i Kasairegionen säger Lambert Mende:
– Självklart finns det militärer som begår brott. Både du och jag förstår att arbetet som militär inte innebär att man förvandlas till ett helgon. För om vi trodde att alla som tillhör armén är felfria helgon hade vi inte skapat våra ordningsstyrkor.
– Det gjorde vi eftersom vi vet att vi inom armén kan hitta rötägg. Med ordningsstyrkorna kan vi hantera dessa personer. Så vad är problemet?
Träffades över lunch
Under ett vittnesmål i domstol hävdade Mambweni att han inte gått att nå under dagen då morden skedde, vilket enligt Uppdrag granskning motsägs av telefonloggarna.
Han har också nekat till att han skulle ha haft kontakt med Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp strax före morden. Men i samband med att han greps på torsdagen presenterades en ljudinspelning som uppges visa hur han träffar FN-experterna över en lunch två dagar före mordet. Åklagaren Timothee Mukuntu bekräftar förekomsten av ljudinspelningen.
– Det är de (Catalán och Sharp) och översten som pratar om resor och olika saker, säger Mukuntu, utan att vilja gå in på fler detaljer.
Falska tolkar
Enligt två försvarsadvokater som Reuters talat med hörs Mambweni också ge Catalán och Sharp numret till en påstådd tolk. Enligt de läckta FN-dokumenten misstänks det ha varit just falska tolkar, som i själva verket varit agenter från säkerhetstjänsten, som lurat Catalán och Sharp att bege sig till det område där de mördades tillsammans med den lokala medhjälparen Betu Shintela.
Ljudfilen uppges ha spelats in av Catalán. Det är oklart varför den kommit fram först nu. Den fanns inte nämnd i de läckta FN-dokumenten, uppger en fransk journalist som deltog i avslöjandet för TT.
Catalán och Sharp höll på att utreda uppgifter om massakrer i Kasairegionen under en väpnad konflikt mellan regeringsstyrkor och milisgruppen Kamuina Nsapu när de mördades, i mars 2017.
Mambweni är den första militären att gripas inom ramen för utredningen av morden, enligt Reuters.
Bakgrund: Morden i Kongo-Kinshasa
FN-medarbetarna Zaida Catalán och Michael Sharp rapporterades saknade tillsammans med den inhemske medhjälparen Betu Shintela i mars 2017. De hade lämnat staden Kananga och rest mot Bunkonde i Kasairegionen, några veckor senare hittades de döda.
Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer i Kasairegionen, där det varit en väpnad konflikt mellan den lokala Kamuina Nsapu-milisen och regeringsstyrkor.