Radar · Nyheter

De tar klimatförhandlingarna med hem till skolklassen

”Vi hoppas att vi kan samarbeta med flera av de skolor som är med, så att vi kan hitta fler sätt att väcka intresset för klimatarbetet hos våra klasskamrater” säger Eloïse Hody (andra från vänster).

Greta Thunbergs skolstrejk har spridit sig globalt till hundratals skolor, där unga nu lämnar bänkarna för att protestera mot det bristande klimatarbetet. Men det finns också flera andra unga på plats vid klimattoppmötet i Katowice och de vill väcka ungas klimatengagemang.

Högstadieskolor från flera fransktalande länder samarbetar och deltar bland många andra på klimatförhandlingarna i Katowice. De söker efter fler sätt att väcka klimatintresset hos barn och unga. En idé är bland annat att ta fram ett spel, som ska kunna användas i utbildningssammanhang.

– Vi märker att så många, inte bara hemma i Belgien men också här i Polen, inte vet om att de här förhandlingarna pågår och inte engagerar sig i klimatarbetet. Vi hoppas att vi kan väcka intresset hos fler, först och främst i vår egen skola men också hos andra, säger Eloïse Hody, som tillsammans med klasskamraterna Clara Goblet och Baptiste Longueville från Collège Sainte-Véronique i Liège i Belgien är på plats på COP24.

Medlemmarna i AECP-gruppen som består av närmare 60 barn och unga från Belgien, Kanada, Marocko, Kamerun, Tchad, Frankrike, Guinea, Kongo och Elfenbenskusten har bland annat genomfört simuleringar av klimatförhandlingarna i sina egna klasser innan de åkte till Polen, för att försöka öka förståelsen för det arbete som pågår i FN.

– Först så trodde mina klasskamrater att det skulle vara tråkigt, men efter att vi gjort det så var det flera som var avundsjuka på att vi skulle få åka hit och lära oss mer om detta, säger Eloïse Hody och fortsätter:

– Men vi ska också skicka hem reportage till våra skolor, så att vi kan berätta om vad som pågår.

Hur ser ni på de proteströrelser där elever uppmanas att exempelvis strejka från skolan i protest mot att ledare inte gör tillräckligt?

– Ja, det är absolut viktigt att göra sin röst hörd. Vi behöver verkligen göra mer för vår planet, säger Baptiste Longueville.

– Vi vill inte göra uppror, men vi vill verkligen att folk ska hjälpa oss att förändra situationen, först och främst genom små åtgärder, säger Eloïse Hody.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV