Radar

Illegal avverkning ökar i Amazonas

Högerpresidenten Jair Bolsonaros tillträde befaras leda till fortsatta avverkningar i Amazonas.

Avverkningen av brasilianska Amazonas har ökat kraftigt i år och är den största på ett decennium, visar nya siffror från landets myndigheter. Med den nyvalde presidenten Bolsonaros tillträde väntas avskogningen av den känsliga regnskogen öka ytterligare.

Satellitbilder visar att ett område större än hela Stockholms län av Amazonas djungel skövlades mellan utgången av juli i år och tolv månader bakåt. Det är den högsta nivån på tio år, och 13,7 procent högre jämfört med ett år tidigare, enligt ny statistik från brasilianska myndigheter.

Lovar ökad övervakning

Strax efter att siffrorna offentliggjordes gick Brasiliens miljöminister Edson Duarte ut med ett uttalande där han pekar ut illegalt skogsbruk som den största boven bakom den omfattande avskogningen. Han lovar nu att ta tag i frågan genom att öka övervakningen av regnskogen i landet.

Enligt klimatobservatoriet i Brasilien, som är ett oberoende nätverk av flera organisationer, var dock siffrorna väntade. Förutom den illegala avverkningen pekas även den växande råvarusektorn i Brasilien ut som en bidragande faktor bakom skogsskövlingen, uppger nätverket i ett uttalande.

Lagstiftning kritiseras

Kritik riktas även mot den brasilianska regeringen. Miljöorganisationen Greenpeace lokala representant Marcio Astrini anser att landets ledning gjort för lite i skyddandet av Amazonas skogar. Därtill innebär ny lagstiftning att en mindre yta av regnskogen får federalt skydd, vilket skyndar på avskogningen, enligt Astrini.

Bolsonaros politik skrämmer

En annan rädsla, enligt miljögrupperna, är vad den nyvalde högerpresidenten Jair Bolsonaros politik kommer innebära för regnskogen i landet. Han har sedan tidigare gjort fräna uttalanden mot landets miljömyndighet och har starka band till den mäktiga jordbrukssektorn, som driver på avskogningen för att få fram mer odlingsbar mark.

Skogsavverkning står för omkring 15 procent av växthusutsläppen i världen årligen och ses tillsammans med transportsektorn som huvudfaktorer bakom den globala uppvärmningen.