Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

EU vill minska jordbrukets beroende av konstgödsel

Seth Perlman/AP/TT | Tanken är att en europeisk marknad ska öppnas för alternativa gödselmaterial, som biokol och aska.

EU-lagstiftarna är preliminärt överens om ett regelverk för att öppna upp för fler gödselmaterial på den europeiska marknaden.

För tillfället återvinns runt fem procent av det biologiska avfallet som gödsel i EU. Men potentialen är stor. Fullt utnyttjat bedöms runt 30 procent av det dominerande mineralgödslet kunna ersättas framöver.

För att ge den utvecklingen en skjuts på vägen har man förhandlat fram en ny gödselförordning. Under tisdagen enades lagstiftarna. Tanken är att en europeisk marknad för alternativa gödselmaterial nu ska öppnas, för att göra det lättare för producenter av alternativen att skala upp produktionen.

– Det här är första gången som vi öppnar för en marknad för alternativa gödningsmedel. Hittills har EU-lagstiftningen varit restriktiv och begränsat detta. Man har varit rädd att de skulle vara kontaminerade och sprida sjukdomar, men allt sånt kan man ju testa idag och snabbt få resultat på om det går att använda. Då kanske man senare helt kan ersätta de bitar som i dag är mineralgödsel, säger Fredrick Federley, C-parlamentariker som varit med och förhandlat fram den nya lagstiftningen.

Ramverket som nu tagits fram gör det möjligt att sälja olika former av organiskt gödsel på hela den europeiska marknaden. Råmaterial som nu väntar på att godkännas är bland andra biokol och aska. Men störst potential finns i avloppsslam. Där finns det dock fortsatt flera frågetecken kring hälsoaspekterna.

– I förlängningen är ju den stora frågan hur vi ska se till att den enorma näringsanrikningen i våra urbana miljöer kommer tillbaka. Det har vi inte löst denna gång, men nu finns potentialen, säger Fredrick Federley.

Förhandlingarna om regelverket har pågått under mer än två år, och har bland annat fördröjts av en strid om att ta fram gemensamma gränsvärden för kadmium. Nu lyckades man enas, men många länder ligger redan långt under denna nivå. Det gäller bland annat för Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV